Rijksoverheid doet Russische beveiligingssoftware in de ban

In navolging van de Verenigde Staten vraagt de Nederlandse overheid aan bedrijven en organisaties om geen gebruik meer te maken van beveiligingssoftware van de Russische fabrikant Kaspersky als zij zaken doen met Defensie. Dit uit angst dat de software misbruikt kan worden door Russische diensten.

De beveiligingssoftware van Kaspersky zou misbruikt kunnen worden door de Russische inlichtingendiensten, meent minister Grapperhaus van Justitie & Veiligheid, die zijn besluit maandagavond bekend maakte aan de Tweede Kamer. De Nederlandse overheid volgt hiermee de Verenigde Staten en Groot-Brittannië, die Kasperky al eerder in de ban deden, overigens zonder dat ooit is gebleken dat de softwarefabrikant onder één hoedje speelt met de Russische overheid. Grapperhaus zegt echter niet te kunnen garanderen dat dit ook nooit zal gaan gebeuren.

Onder vuur
Kaspersky behoort tot de grootste fabrikanten van beveiligingssoftware ter wereld. Het bedrijf ligt echter voortdurend onder vuur. Zo werd het vorig jaar nog door de Amerikaanse overheid ervan beschuldigd dat het Russische inlichtingendiensten zou assisteren bij het hacken van Amerikaanse inlichtingendiensten. Kaspersky ontkent dit uiteraard, maar feit blijft dat het een Russische firma betreft en dat Rusland volgens Grapperhaus wetgeving heeft die tot zorgen leidt ten aanzien van mogelijke cyberaanvallen op de Nederlandse overheid.

Deel dit artikel via: