Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Secusoft

HD Security

VEB

Uniview

NetworxConnect

Lobeco

VVNL

Network Optix

Alarm Meldnet

Explicate

Dero Security Products

Paxton

SmartCell

NIBHV

DZ Technologies

VBN

Sequrix

Hanwha Vision Europe

Alphatronics

BHVcertificaat.online

Bosch Security Systems

i-Pro

Seagate

Ajax Systems

Advancis

OSEC

Hikvision

Connect Security

Securitas

CDVI

Avigilon Alta

ADI

Multiwacht

Add Secure

Eizo

EAL

Eagle Eye Networks

20face

Oribi ID Solutions

SmartSD

Optex

SMC Alarmcentrale

CSL

VideoGuard

Milestone

Seris

ARAS

Crown Security Services

HID

Centurion

SOBA

Paraat

Gold-IP

IDIS

Regio Control Veldt

PG Security Systems

Traka ASSA ABLOY

G4S

CardAccess

Masset Solutions

Akuvox

Kiwa

Aritech

Unii

2N

ASIS

Brivo

Genetec

ASSA ABLOY

Service Centrale Nederland

Bydemes

Top Security

Trigion

VAIBS

Nenova

Risico op financiële cybercrime neemt toe

6 juli 2016
Redactie
11:10

De dreiging van ransomware (afpersvirussen), phishing, en andere vormen van cybercriminaliteit gericht op financieel gewin neemt voor burgers en bedrijven toe. Dat komt doordat de cyber crimineel op hetzelfde moment op verschillende plekken kan toeslaan, zo waarschuwt het Centraal Planbureau.
De pakkans voor de cybercrimineel is laag en de opbrengsten zijn hoog. Cybercriminaliteit kan afgeschrikt worden als ook de opsporingsdiensten de voordelen van ict beter gaan benutten, bijvoorbeeld door het instellen van één digitaal aangifteloket waar alle signalen van deze vorm van criminaliteit met elkaar vergeleken kunnen worden.
Dit blijkt uit de CPB Risicorapportage cyberveiligheid. In de rapportage zijn voor het eerst de mechanismen achter cybercriminaliteit en de risico’s voor de economie in kaart gebracht.
Verantwoordelijkheid
Het CPB ziet meer kansen om de cyberveiligheid te vergroten. Zo is het belangrijk de verantwoordelijkheid voor veiligheid neer te leggen bij de organisaties die daarvoor toegerust zijn. Dat is effectiever dan bijvoorbeeld van consumenten te eisen dat ze hun computers beveiligen, omdat zij vaak niet weten hoe de cybercriminelen van hun computers gebruik maken. Software-aanbieders kunnen aansprakelijk worden gemaakt voor de schade die ontstaat uit softwarefouten. Ook kan de overheid slimmer gebruikmaken van ict, bijvoorbeeld door het beter naleven van de eigen beveiligingsstandaarden.
Slachtoffer
Jaarlijks wordt zo’n elf procent van de Nederlanders slachtoffer van cybercriminaliteit, bleek eerder uit CBS-gegevens. Toch ontving de politie in de periode 2005 tot en met 2014 maar 16.000 aangiftes van computervredebreuk (de juridische term voor hacken). In dezelfde periode van tien jaar werden 130 daders vanwege computervredebreuk bestraft door een rechter – minder dan 1% van het aantal aangiftes. Daarnaast zijn de potentiële winsten voor cybercriminelen hoog: honderdduizenden euro’s voor een ransomwarecampagne zijn geen uitzondering. Cybercriminelen maken gebruik van technieken zoals blockchain (bijvoorbeeld bitcoins) waardoor hun identiteit moeilijk te achterhalen is.
Belangrijk
Cyberveiligheid is belangrijk omdat de maatschappij steeds verder digitaliseert. Vijf van de tien bedrijven met de hoogste beurswaarde ter wereld zijn ict-bedrijven. Cybercriminaliteit en andere verstoringen van cyberveiligheid brengen risico’s met zich mee voor Nederlandse bedrijven en consumenten zoals afpersing, diefstal van persoons- of bedrijfsgegevens en uitval van ict-diensten. In de risicorapportage cyberveiligheid staan de economische gevolgen voor Nederlandse bedrijven en consumenten centraal. Onderwerpen die aan bod komen zijn softwarefouten, encryptie, DDoS-aanvallen, ransomware en phishing.

Deel dit artikel via:

Schijn-zzp'ers

Premium partners

Aritech

Suricat

Seagate

Videoguard

SequriX

Wordt een partner