Roemeens museum naar rechter om beveiliging Drents Museum

Het Romanian National History Museum, waar de gestolen objecten van de kunstroof in het Drents Museum vandaan komen, stapt naar de rechter vanwege wat men noemt ‘gebrekkige beveiliging’ tijdens de inbraak. Directeur Ernest Oberländer Târnoveanu stelt dat de beveiliging niet aan de afspraken voldeed en benadrukt dat er ’s nachts een bewaker aanwezig had moeten zijn.
Harry Tupan, directeur van het Drents Museum, verklaarde tijdens een persconferentie dat er tijdens de inbraak geen bewaker aanwezig was in het museum. Volgens hem stond dit ook niet in het contract met het Roemeense museum. RTV Drenthe heeft inzage gekregen in het contract en bevestigt dat hierin geen bepaling over fysieke bewaking tijdens de nacht is opgenomen. Dit verschil van interpretatie zorgt nu voor een juridisch geschil. Het is ook de vraag of een bewaker iets had kunnen uitrichten tegen de met explosieven gewapende inbrekers.
Verzekerde waarde van gestolen kunst
De gestolen stukken, waaronder de wereldberoemde gouden helm van Cotofenesti en drie gouden armbanden, hebben een verzekerde waarde van in totaal 5,8 miljoen euro. De helm alleen al wordt geschat op 4,3 miljoen euro, terwijl de armbanden elk een waarde hebben van een half miljoen euro.
Hoewel de waarde hoog is, zullen de daders waarschijnlijk nooit het volledige bedrag kunnen krijgen. Experts vrezen dat de gestolen voorwerpen worden omgesmolten tot goud, waardoor hun historische en culturele waarde verloren gaat. Het goud zou de daders 60.000 euro opleveren.
De kunstroof leidde tot grote verontwaardiging, zowel in Nederland als in Roemenië. De Roemeense autoriteiten blijven betrokken bij het onderzoek en de Nederlandse politie zegt alles op alles te zetten om de daders op te sporen en de kostbare objecten terug te halen.