Roof van de eeuw blijft onbestraft

18 februari 2013 wist een commando op luchthaven Zaventem bij Brussel voor bijna 38 miljoen euro aan diamanten buit te maken. De politie startte een klopjacht die 19 verdachten opleverden. De laatsten daarvan zijn woensdag wegens onvoldoende bewijs vrijgesproken. Slechts één verdachte is veroordeeld.

Tien jaar na de spectaculaire diamantroof op luchthaven Brussels Airport zijn de laatste vier verdachten in beroep vrijgesproken. Veertien anderen werden al eerder vrijgesproken, zodat de zaak over de ’roof van de eeuw’ onbestraft wordt afgesloten.
De criminelen sloegen destijds gekleed in politie-uniformen en zwaar bewapend toe, toen 121 koffers met diamanten ter waarde van 38 miljoen euro in een vliegtuig van Swiss werden geladen. Er kon niemand op heterdaad worden aangehouden. Later werden wel verdachten opgespoord, maar de rechter vond dat het Belgische Openbaar Ministerie geen harde bewijzen had die de betrokkenheid van de verdachten kon aantonen. Alleen de Fransman Marc Bertoldi, die beschouwd werd als het brein achter de roof, werd veroordeeld tot 5 jaar cel omdat hij een deel van de gestolen diamanten had verkocht. Het was volgens de rechtbank niet duidelijk of hij ook bij de roof zelf betrokken was. Zodoende zijn waarschijnlijk alle acht ‘commando’s’ inmiddels weer op vrije voeten.

Deel dit artikel via: