Rotterdam zet vrijwillige speurders in

Bij de politie Rotterdam Rijnmond zijn dertien burgers als forensisch speurder aan de slag gegaan. De zogeheten volontairs hebben een opleiding van een maand achter de rug en gaan sporenonderzoek uitvoeren bij inbraken.

Verschillende politieregio?s zetten al langer vrijwilligers in. Nieuw aan de ?volontairs? is dat ze een gespecialiseerde opleiding hebben genoten. Met deze vrijwilligers wil men bereiken naar elke inbraak te gaan.

Nadat vorig jaar een oproep was verspreid, reageerden negentig mensen. Uiteindelijk hebben er vijftig daadwerkelijk gesolliciteerd, van wie de politie er vijftien aannam. Twee haakten af. De dertien overgebleven forensische vrijwilligers gaan zich bezighouden met inbraken in bijvoorbeeld tuinhuisjes, kelderboxen, schuurtjes, woningen en bedrijven. Hun belangrijkste taak is het verzamelen van vingerafdrukken en DNA-sporen. Ze hebben hiervoor een opleiding van vier tot vijf weken gevolgd.

De volontairs werken in een rooster en zijn in principe dag en nacht beschikbaar. Ze krijgen alleen een onkostenvergoeding. Volgens Vissers gaat het om een proef. Als aan het einde van dit jaar blijkt dat die is geslaagd, gaat de politie er mee door. Bij de politie Rotterdam Rijnmond zijn nu 150 vrijwilligers actief. Vissers wil dit aantal uitbreiden tot ongeveer vierhonderd.

Deel dit artikel via: