Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Alarm Meldnet

Trigion

CDVI

Securitas

Intrasec

Masset

Lobeco

SmartSD

Secusoft

ADI

Seris

SOBA

Centurion

ASIS

VisionPlatform.ai

2N

Alphatronics

ASSA ABLOY

Eagle Eye Networks

ARAS

Genetec

Akuvox

Synguard

Paraat

Service Centrale Nederland

Top Security

NIBHV

i-Pro

Crown Security Services

Hikvision

Optex

OpenEye

Teletek

MOBOTIX

Connect Security

Distri Company

Brivo

Van Dusseldorp Training

Bydemes

Nenova

Uniview

Eizo

Network Optix

Regio Control Veldt

LUGN

Traka ASSA ABLOY

Paralax

Unii

Aritech

VBN

BHVcertificaat.online

Add Secure

Ajax Systems

Hanwha Vision Europe

IDIS

VGN Group

Advancis

Sequrix

HD Security

SmartCell

Kidde Commercial

Multiwacht Security

VEB

SMC Alarmcentrale

G4S

Milestone

MPL

Paxton

Gold-IP

VAIBS

Bosch Security Systems

HID

VVNL

Seagate

OSEC

Ruim 12000 bedrijven bestuurd door drugsdelinquent

28 mei 2025
Redactie
08:35

In 2022 hadden 12 435 bedrijfsvestigingen in Nederland een eigenaar of bestuurder die was veroordeeld voor een drugsdelict. Dat is 0,7 procent van alle bedrijfsvestigingen in Nederland, een aandeel dat sinds 2018 niet is veranderd. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het dashboard Zicht op Ondermijning.

In sommige sectoren en branches is het risico op ondermijnende criminaliteit relatief hoog. Dit worden ‘kwetsbare branches’ genoemd. Denk bijvoorbeeld aan bedrijven die chemicaliën (kunnen) aanschaffen voor de vervaardiging van synthetische drugs. Wanneer deze bedrijfstakken met elkaar vergeleken worden, dan blijkt het aandeel bedrijfsvestigingen waarbij de eigenaar of bestuurder in 2022 veroordeeld was voor een druggerelateerd delict met 3,7 procent het hoogst in de koeriersbranche. Daarna volgen transport met 2,7 procent en afvalverwerking met 2,6 procent.

Hoogste percentage in Heerlen
Er zijn regionale verschillen in de aandelen van bedrijven en hun vestigingen met een eigenaar of bestuurder met een drugsveroordeling. In Zuid-Limburg liggen de drie gemeenten met het hoogste aandeel: Heerlen met 2,3 procent, Kerkrade met 2,1 procent en Brunssum met 2,0 procent.
Van de vijf grootste steden liggen er vier boven het landelijk gemiddelde. In Rotterdam heeft 1,1 procent van de bedrijfsvestigingen een veroordeelde eigenaar of bestuurder, gevolgd door Den Haag en Eindhoven (beide met 1,0 procent). In Amsterdam is dat 0,8 procent. In Utrecht is het met 0,6 procent lager dan het landelijke gemiddelde in 2022.
De gemeenten met het laagste aandeel drugsveroordelingen van eigenaren of bestuurders van bedrijven zijn Dronten, Utrechtse Heuvelrug en Berkelland, alle drie met 0,2 procent.

Softdrugs of harddrugs
Eigenaren of bestuurders van bedrijven met een drugsdelict waren vaker veroordeeld voor de handel in en vervaardiging van softdrugs (59 procent) dan voor harddrugs (41 procent).
Binnen de tien branches met het hoogste percentage drugsveroordelingen is het aandeel veroordelingen voor harddrugs het hoogst in de sectoren transport (50 procent) en koeriers (48 procent).
Het laagste aandeel veroordelingen voor de handel in harddrugs was te vinden in de branche groothandel in afval en schroot (29 procent).

Verschillen per branche
Het dashboard Zicht op Ondermijning brengt ook financiële delicten in kaart. In 2022 waren er 10 880 bedrijfsvestigingen waarvan de eigenaar of bestuurder was veroordeeld voor een financieel delict.
Onder financiële delicten vallen bedrog, valsheidsmisdrijf, afpersing en afdreiging, heling, en overige vermogensmisdrijven. Het percentage veroordelingen voor financiële delicten was het hoogst in de branche groothandel in afval en schroot (3,7 procent), gevolgd door transport (2,7 procent) en koeriers (2,5 procent).
Binnen de branches transport en koeriers komen dus zowel voor drugs- als financiële delicten relatief de hoogste percentages veroordelingen voor. In de branche afvalverwerking ligt het percentage veroordelingen voor financiële delicten met 1,9 procent een stuk lager dan voor drugsdelicten.

Dashboard Zicht op Ondermijning
Het dashboard Zicht op Ondermijning brengt lokale ondermijnende criminaliteit in beeld. Naast drugs- en financiële delicten komen ook andere veroordelingen zoals vastgoedfraude en online fraude aan bod.
Op het dashboard zijn cijfers over het aantal veroordelingen – uitspraken van de rechter of het OM – bij drugsdelicten in de afgelopen tien jaar terug te vinden. Het betreffen delicten zoals de handel in en vervaardiging van soft- of harddrugs.
Het dashboard is een samenwerkingsproduct van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), ICT-Uitvoeringsorganisatie (ICTU) en het CBS.

Deel dit artikel via:

Vlog

Premium partners

Artitech Kidde Commercial

Seagate

SequriX

Suricat

Distri Company

Boon Edam

Wordt een partner