Ruim 7 miljard euro schade door overstromingen in Europa in 2024
In 2024 veroorzaakten drie grote overstromingen in Europa gezamenlijk meer dan 7 miljard euro aan verzekerde schade. De rampen troffen Zuid-Duitsland in juni, Midden-Europa – inclusief Italië en Slowakije – in september, en recent de regio Valencia in Spanje in oktober.
Volgens databureau Perils is dit bedrag enkel overtroffen door de Bernd-overstromingen van juli 2021, die destijds ook aanzienlijke schade aanrichtten in Limburg en Brabant. “Deze cijfers onderstrepen het belang van verzekeringen als financiële bescherming tegen schade door extreme regenval,” aldus Geeke Feiter, schadedirecteur bij het Verbond van Verzekeraars. Daarnaast benadrukt zij het belang van preventieve maatregelen en een effectieve schadeafhandeling.
Klimaatverandering en het risico op overstromingen
Feiter wijst op de toenemende frequentie van neerslagextremen door klimaatverandering. “Zware piekbuien met wateroverlast of overstromingen worden steeds gebruikelijker. De vraag is wanneer de samenleving écht actie gaat ondernemen om schade te voorkomen.” Het Verbond van Verzekeraars adviseert om klimaatbestendig te bouwen en verdere stappen te zetten in preventieve maatregelen.
Wanneer preventieve maatregelen onvoldoende zijn en grote rampen plaatsvinden, is een efficiënte samenwerking tussen de overheid en verzekeraars essentieel. Schade door grote rivieroverstromingen en zeewater, die momenteel niet verzekerbaar is, vereist bijzondere aandacht. Feiter wijst op de lessen uit de overstromingen in Limburg en pleit voor een één-loketfunctie voor schadeafhandeling.
Bij deze aanpak fungeert de eigen verzekeraar als eerste aanspreekpunt voor de consument. Het Verbond van Verzekeraars voert hierover gesprekken met de overheid en staat open voor een publiek-private verzekeringsoplossing. Dit idee werd deze week door het WODC aan het kabinet geadviseerd.
Wat dekken verzekeringen wel?
De meeste verzekeraars bieden dekking voor schade aan woningen en inboedel door overlopende beken, geulen en het bezwijken van secundaire keringen, ook wel ‘lokale overstromingen’ genoemd. Daarnaast wordt schade door het uitvallen van voorzieningen, zoals elektriciteit, vaak gedekt.
Meer informatie over de verzekerbaarheid van klimaatrisico’s is te vinden in de infographic van het Verbond van Verzekeraars.
Met klimaatverandering als blijvende uitdaging blijft het cruciaal om voorbereid te zijn op de gevolgen van overstromingen, zowel door preventie als adequate verzekeringen.