Ruim 75 procent auto-inbraken vindt digitaal plaats

Ruim 75 procent van de auto-inbraken vindt tegenwoordig digitaal plaats. Zonder ook maar een krasje op de lak te veroorzaken, krijgt een hacker binnen een halve minuut vrijwel elke moderne auto open.

Carlock jammingVolgens Marije Versteeg van de politie gebruiken dieven steeds vaker carlock jammers, dit zijn apparaten die het signaal van de afstandsbediening van de auto blokkeren zodat de auto niet op slot gaat. Zonder problemen wordt daarna door dieven de buit eruit gehaald. Je denkt dan dat je de auto op slot hebt gedaan, maar dat is dus niet zo. Wegens het ontbreken van inbraaksporen keren verzekeraars de schade helaas vaak ook nog eens niet uit.

De enige oplossing voor dit groeiende probleem is altijd even handmatig te controleren of de auto wel echt op slot zit. Na enkele incidenten in Harderwijk laat de gemeente na enkele incidenten, stadswachten controleren op niet afgesloten auto’s op de parkeerterreinen.

Edwin Goetheer van ZLM Verzekeringen laat aan Omroep Brabant weten dat de klassieke manier waarbij de schroevendraaier wordt gebruikt, nog maar voorkomt in 25 procent van de gevallen. Hij noemt ook onderzoeken die aangeven dat 85 tot 90 procent van de auto-inbraken een digitaal karakter heeft.

Deel dit artikel via: