Ruim 9 ton schade door datingfraude in 2022

Slachtoffers van datingfraude hebben in de eerste vijf maanden van dit jaar 932.604 euro aan schade gemeld. Er zijn 71 slachtoffers, die gemiddeld 13 duizend euro hebben verloren. Vorig jaar was de schade per persoon nog 31 duizend euro. Dat blijkt uit cijfers die Pointer bij de Fraudehelpdesk heeft opgevraagd.

De gedupeerden dachten dat zij contact hadden met datingpartners, maar maakten in feite geld over naar oplichters. De nieuwste trend onder oplichters is volgens Pointer een combinatie van dating- en beleggingsfraude. Soms gaan mensen hierdoor voor tonnen het schip in. Niet iedereen meldt dit bij de Fraudehelpdesk, zodat de totale schade door datingfraude nog aanzienlijk groter kan zijn.

Vertrouwensband
De fraudeurs bouwen altijd eerst een vertrouwensband op. Na een tijdje zeggen ze dan graag naar Nederland te willen komen voor een kennismaking, maar dat ze het vliegticket niet kunnen betalen. Nadat het geld is overgemaakt, wordt het contact verbroken. Soms gaat de fraude echter langer door en kan de schade fors oplopen. Het slachtoffer wordt dan verleid om in aandelen of crypto te beleggen. De Fraudehelpdesk adviseert om nooit geld over te maken aan ‘dates’.

Deel dit artikel via: