Russische hackers richten zich op Nederlandse lng-installaties
Omdat Nederland minder afhankelijk wil worden van Russisch aardgas, wordt steeds meer van het alternatief lng geïmporteerd. Dat gas komt in vloeibare vorm binnen in de Rotterdamse haven. Volgens cyberbeveiliger Dragos zijn Russische hackers daarom aan het onderzoeken hoe zij de terminals kunnen platleggen.
De hackers, die volgens de FBI in opdracht van de Russische regering werken, zouden interesse hebben in de computersystemen van lng-terminals van Gasunie. De gesignaleerde verkennende operaties kunnen een voorbode zijn van cyberaanvallen op de installaties. Daarvoor waarschuwt het Amerikaanse cyberbeveiligingsbedrijf Dragos, dat gespecialiseerd is in het beveiligen van industriële bedrijven. De dreiging zou komen van de twee hackersgroepen Xenotime en Kamacite, Die hebben het volgens Dragon ook voorzien op lng-terminals elders in Europa en op de infrastructuur. Eerder voerden de groepen dergelijke verkenningen uit in de Verenigde Staten, wat opgemerkt werd door de FBI. Ook het Nederlandse bedrijf EclecticIQ signaleert activiteiten van hackers op de computersystemen van Gasunie. Cyberbeveiliger ESET meldde eerder al dat er sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne aanzienlijk meer cyberaanvallen vanuit Rusland op Europese en Amerikaanse vitale infrastructuur worden uitgevoerd. Het zou gaan om zo’n 5 miljoen aanvallen per maand.
Sabotage van energievoorziening
Het begint een Russische traditie te worden om de energievoorzieningen aan te vallen. In Oekraïne gebeurt dat met raketten en drones. De rest van de wereld probeert men met cyberaanvallen te treffen, in de hoop dat kou lijdende burgers hun regeringen onder druk gaan zetten om vriendschap te sluiten met het Poetin-regiem. Daarvoor worden hackersgroepen ingezet, die nauw samenwerken met de Russische geheime diensten FSB en GRU. Nog niet zo lang geleden slaagden zij er in een Amerikaans bedrijf plat te leggen dat olie transporteert. Daardoor kwamen delen van de VS zonder benzine te zitten. Als de lng-terminals in Rotterdam en de Eemshaven worden uitgeschakeld, zal Nederland nog maar over 16 miljard m³ gas kunnen beschikken, in plaats van over de benodigde 40 miljard m³.