Samenwerking tegen ondermijning op Schiphol
Donderdag is op Schiphol het startschot gegeven voor een campagne met als doel ondermijning aan te pakken. Zo wordt volgens de initiatiefnemers de aanpak op de luchthaven gecontinueerd en verstevigd om samen een integrale vuist te maken tegen ondermijnende criminaliteit.
Burgemeester van Haarlemmermeer Marianne Schuurmans-Wijdeven, directeur generaal Ondermijning Annemieke Van Dam, directeur Douane Schiphol Cargo Henriette Bongers en verschillende samenwerkingspartners op de luchthaven ondertekenden een manifest.
De campagne – en bijbehorende e-learning – is bedoeld voor de 65.000 mensen met een toegangspas die op Schiphol werken. Doel is om hen bewust te maken van hun mogelijk kwetsbare positie, hen te leren hoe ze weerbaar kunnen zijn tegen criminele invloeden en hen tools mee te geven om mogelijke misstanden te herkennen en te melden. “Samen zorgen we er namelijk voor dat criminelen geen voet aan de grond krijgen op de luchthaven. Wij geven criminelen geen kans”, aldus de ondertekenaars van het manifest.
Onderzoek
Eerder is in opdracht van de gemeente Haarlemmermeer een onderzoeksrapport opgesteld, dat inzicht geeft in de aard en omvang van ondermijning op Schiphol. Het rapport onderstreept de urgentie om ondermijning aan te pakken en laat zien waar versterking in de publiek-private samenwerking en van maatregelen mogelijk is. De komende tijd worden mogelijk kwetsbare branches en locaties verder in kaart gebracht. Zo kan bepaald worden welke barrières nodig zijn om ondermijnende criminaliteit op de luchthaven te voorkomen en aan te pakken. Iets waarmee burgemeester Schuurmans van Haarlemmermeer naar eigen zeggen een dag in de week full time mee bezig is.
In augustus werden nog tien medewerkers van Schiphol in verband gebracht met drugssmokkel. Dit gebeurde nadat in mei 321 kilo cocaïne in een vliegtuig werd onderschept.
Schiphol krijgt de komende twee jaar 1.9 miljoen euro erbij voor bestrijding van de georganiseerde misdaad.