Samenwerking tussen douane en bedrijven cruciaal
De georganiseerde drugscriminaliteit in Nederland neemt al jaren toe. Dat vormt een groeiend probleem voor bedrijven in de havens. Om deze dreiging effectief aan te pakken, werken de douane en ondernemers in zeehavens steeds nauwer samen. Programma’s zoals Weerbare Haven Terminals en de invoering van de Vertrouwensketen spelen hierbij een centrale rol.
Uit recente cijfers van de douane blijkt dat deze samenwerking vruchten begint af te werpen. Renate de Vries, programmamanager van Weerbare Haven Terminals, benadrukt het belang van intensieve samenwerking om drugscriminaliteit effectief te bestrijden. Havenbedrijven zijn namelijk een potentieel doelwit voor criminelen, en samenwerking is essentieel om de veiligheidsrisico’s te minimaliseren.
Een belangrijk onderdeel van de aanpak tegen drugscriminaliteit in de Rotterdamse haven is het Weerbare Haven Terminals project. Dit project richt zich onder andere op het moeilijker maken voor uithalers om containers met drugs te openen. Dit gebeurt door geselecteerde containers onder streng toezicht te plaatsen, de aanzegtermijn voor controles te verkorten en de kring van betrokkenen bij logistieke processen te verkleinen.
Vertrouwensketen
De onlangs ingevoerde Vertrouwensketen speelt hierop in door een veilige methode te bieden voor het ophalen van containers. In plaats van pincodes per e-mail te versturen, wordt nu gebruikgemaakt van een beschermde online omgeving binnen Portbase. Dit minimaliseert het risico dat criminele organisaties misbruik maken van logistieke informatie.
Hoewel deze nieuwe werkwijzen nog enige gewenning vergen, zijn de eerste resultaten positief. De Vertrouwensketen wordt gefaseerd ingevoerd, met de verwachting dat deze eind 2024 voor alle importcontainers in Rotterdam zal gelden. De samenwerking tussen de Douane, bedrijven en andere betrokkenen is hierbij essentieel, wat dit project tot een uniek voorbeeld van publiek-private samenwerking maakt.
Het volledige artikel is hier te lezen.