Samenwerking voor veiligere horeca
Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en het CCV zetten samen met gemeenten en de politie in op het veiliger maken van de horeca. Zo krijgen in Amsterdam 500 horecamedewerkers dit jaar de training ‘Veilig en alert werken in de horeca’ en worden er trainingen in overvalpreventie, omgaan met ongewenst gedrag en agressie, crowd control en drugsgebruik gegeven.
Spel en app als hulpmiddel
Speciaal voor horecaondernemers is er een app ‘veilige horeca’ ontwikkeld. Ook werd een e-learning programma over overvallen gelanceerd. Het CCV ontwikkelde een 360 graden virtual reality film over overvallen in de horeca en een dilemmaspel. “Alhoewel de criminaliteit en het aantal overvallen in het bijzonder afnemen, blijft het noodzakelijk voor de horeca om alert te blijven. Juist in Amsterdam, waar het uitgaansleven een grote internationale component heeft, is het noodzakelijk dat we ook goed met onze gasten om gaan. Gastvrijheid en veiligheid gaan dan ook hand in hand”, aldus Evers.
Werk lokaal samen
Als het gaat om veiligheid in het algemeen raden KHN en het CCV aan om lokaal samen te werken. Betrek daar de gemeente, de politie en portiers uit de buurt bij. Zorg dat je elkaar kent en dat de lijntjes heel kort zijn. Tevens is het raadzaam om een vaste kluis met bij voorkeur een tijdslot en een afroomkluis aan te schaffen. Het is onvoorstelbaar hoeveel ondernemers nog de omzet mee naar huis nemen. Leg het in een kluis in de zaak. Tel het geld met de deur op slot en doe dit niet in het zicht. Maak ook geen routine van het naar de bank brengen van het geld. Doe het op verschillende dagen, op verschillende tijdstippen en loop niet altijd dezelfde route.”
Bron: Het CCV