San Francisco verbiedt camera’s met gezichtsherkenning
De politie van San Francisco mag van het gemeentebestuur geen camera’s met gezichtsherkenning inzetten. Vooral omdat de software nog niet nauwkeurig genoeg zou zijn, waardoor de kans te groot is dat mensen ten onrechte worden opgepakt.
Camerasystemen die voor overheidsorganisaties de openbare weg in beeld brengen zullen voortaan worden gecontroleerd op de aanwezigheid van software waarmee identiteiten aan gezichten kunnen worden gekoppeld. Het verbod geldt overigens niet voor particuliere terreinen en objecten. Op bijvoorbeeld de luchthaven van San Francisco mag gezichtsherkenning wel worden toegepast. Dat is voor zover bekend ook de enige plaats in de gemeente waar dat gebeurt. Niettemin wordt er binnen het Congres gewerkt aan een wet die het particulieren gaat verbieden om gezichtsherkenning toe te passen zonder dat geobserveerde personen daarvoor toestemming hebben gegeven.
Persoonsverwisselingen
Volgens de gemeenteraad lopen vooral gekleurde mensen en ouderen kans om slachtoffer te worden van persoonsverwisselingen, waardoor zij ten onrechte van de straat kunnen worden geplukt. Eerder was dit voor Microsoft een reden om software voor gezichtsherkenning niet aan de politie te verkopen. Dat vertelde president Brad Smith van het bedrijf onlangs tijdens een conferentie.
Voorlopig geldt het verbod alleen voor San Francisco, maar volgens de New York Times wordt er ook in andere steden en staten kritisch gekeken naar het gebruik van camerasystemen om ‘boeven’ te signaleren.
Politiestaat
Intelligente camerasystemen zouden de politie kunnen helpen verdachte personen op te sporen. Tegenstanders zijn echter bang dat de technologie de regering helpt om van het land een politiestaat te maken, waarin iedereen nauwlettend gevolgd wordt. Aaron Peskin, die in San Francisco verantwoordelijk is voor het gemeentelijke toezicht, zegt met de maatregel een signaal te willen afgeven dat technologie mooi is, maar dat de toepassing ervan ook een zekere verantwoordelijkheid vraagt. Wat dat betreft vindt hij het belangrijk om een voorbeeldfunctie in te nemen, omdat zijn gemeente als de technologische hoofdstad van de Verenigde Staten wordt gezien.
Bijdrage aan veiligheid
Niet iedereen vindt het verbod het goed idee. Onderzoeker en jurist Jonathan Turley van de George Washington University zegt tegenover de New York Times dat de technologie een belangrijke bijdrage aan de veiligheid kan leveren en dat het daarom beter is dat goed te reguleren, in plaats van zomaar een verbod uit te vaardigen. Ook anderen zien liever een tijdelijk verbod, totdat de technologie verder verbeterd is, want dat gaat erg snel.
De politie van San Francisco zegt nog geen camera’s met gezichtsherkenning te gebruiken, maar daar wel mogelijkheden in te zien. Steden waar de technologie wel wordt ingezet zijn Las Vegas, Orlando, San Jose, San Diego, New York City, Boston, Detroit and Durham.
Privacyvoorvechter Matt Cagle juicht het beleid van San Francisco van harte toe. Zijn schrikbeeld is China, waar volgens hem al zo’n 200 miljoen camera’s de straten afspeuren op zoek naar personen die als een politieke dreiging worden beschouwd.