Schade door plofkraak vaak niet verzekerd
Dit jaar zijn al 61 geldautomaten opgeblazen. 40 procent meer dan vorig jaar. Doordat steeds zwaardere explosieven worden gebruikt is de schade vaak enorm. Particulieren kunnen meestal een beroep doen op hun opstalverzekering, maar dat geldt niet voor ondernemers, zo blijkt uit onderzoek door de NOS.
In de nacht van 25 november werd in Noord-Scharwoude een geldautomaat opgeblazen, waarbij ook een kunstgalerie gedeeltelijk werd verwoest. Enkele kunstwerken zijn onherstelbaar beschadigd. Zo zijn de afgelopen jaren meer ondernemers gedupeerd, nadat een in hun gebouw bevestigde geldautomaat het doelwit van plofkrakers was geworden. Het blijkt voor hen bepaald niet eenvoudig om de schade op de bank of de verzekeraar te verhalen. Want in veel polissen wordt de schade door ontploffingen uitgesloten van dekking.
Kosten
Bij enkele plofkraken werd een deel van de gevel opgeblazen. Behalve de kosten voor herstel, ontstaan hierbij ook kosten doordat winkels tijdelijk moeten sluiten. Ronald Kraayeveld, de eigenaar van de galerie in Noord-Scharwoude, spreekt van een bomaanslag. De gevel van het voormalige bankgebouw van ABN Amro werd aan twee kanten verwoest. In de hele straat trad glasschade op. De galerie veranderde in een puinhoop en acht kunstwerken kunnen als verloren worden beschouwd. Kraayeveld was wel verzekerd tegen de plofkraak. Geen verzekeraar wilde dat, maar hij wist een verzekering bij ABN Amro af te dwingen. Het was tenslotte hun geldautomaat die het risico vormde. Volgens het Verbond van Verzekeraars moeten ondernemers zelf nagaan of het risico van een plofkraak wordt gedekt in de opstalverzekering. Vaak is dat namelijk niet het geval.