Schiphol bestelt snellere en modernere personenscanners

Passagiers moeten na de veiligheidsscan vaak nog worden gefouilleerd. Binnenkort hoeft dat niet meer, laat Schiphol weten. Er komen nieuwe personenscanners van Rohde & Schwarz, die voor een snellere doorstroming van passagiers kunnen zorgen.

Sinds enige tijd is het bij een aantal controlepunten al niet meer nodig om laptops en vloeistoffen apart op de band te leggen. Ook dat komt de doorstroming van passagiers ten goede. Binnenkort worden de nieuwe 3D-CT-bagagescanners ook bij de doorgangen voor Schengen-passagiers geïnstalleerd. Daarmee zijn nog niet alle knelpunten opgelost, want het tekort aan Marechaussees blijft Schiphol voorlopig nog wel parten spelen. De automatische paspoortscanners werken nog verre van snel.

Gevolgen voor beveiligers
Vanaf 2020 gaat Schiphol de R&S®QPS201 securityscanners van Rohde & Schwarz in gebruik nemen. Deze Duitse fabrikant was winnaar van een Europese aanbesteding. De nieuwe scanners leveren een nauwkeurige en vooral snelle controle op en veroorzaken weinig hinder voor de passagier. Die hoeft alleen even met licht gespreide armen voor een vlak paneel te staan, waarin duizenden microgolfantennes zijn verwerkt, die volgens de fabrikant niet nadelig voor de gezondheid zijn. De nieuwe scanners komen eerst in de verbouwde vertrekhal 1 en op de nieuwe A-pier te staan. Het is nog niet duidelijk of de nieuwe scanners gevolgen hebben voor het aantal benodigde beveiligers, als straks niet meer gefouilleerd hoeft te worden. Op het moment loopt er een aanbesteding voor de particuliere beveiligingsdiensten op Schiphol.

Deel dit artikel via: