Seagate SkyHawk: harde schijven voor beveiligingstoepassingen

Seagate, wereldwijd fabrikant van harde schijven en andere opslagmedia, brengt onder de naam SkyHawk een serie harde schijven voor beveiligingstoepassingen. Ze zijn speciaal ontworpen voor het onafgebroken schrijven en lezen van videostreams. En ze worden via erkende distributeurs geleverd met enkele unieke, gratis aanvullende diensten voor extra betrouwbaarheid.

Verreweg de meeste harde schijven zijn ontwikkeld voor gebruik in computers. Deze zijn echter niet geschikt voor gebruik in DVR’s en NVR’s. De lees- en schrijfkoppen zullen al snel sneuvelen als ze 24/7 aan het werk worden gezet. Ook zijn ‘gewone’ harde schijven niet geschikt om meerdere streams gelijktijdig te verwerken. Daarom ontwikkelde Seagate voor de beveiligingsindustrie de SkyHawk-serie. Deze harde schijven zijn robuust en betrouwbaar en beschikken over speciale mechanische componenten, die vele jaren onafgebroken hun werk kunnen doen. Bovendien zijn er verschillende technieken en diensten aan verbonden die ze bij uitstek geschikt maken voor veeleisende beveiligingstoepassingen. Denk aan analyse op basis van kunstmatige intelligentie.

Bijzondere functionaliteit
Dat voor goede beelden goede camera’s nodig zijn, is logisch. Maar ook de harde schijf heeft grote invloed op de uiteindelijke beeldkwaliteit. De kwaliteit van de harddisk kan het verschil maken tussen een ‘cold case’ en een opgeloste zaak!
De hoge kwaliteit wordt bereikt met de SkyHawk ImagePerfect-firmware. Deze is gebouwd op Multi-Tier Caching (MTC) Technology ™ en zorgt voor een hoge beeldintegriteit en ondersteuning tot 64 HD-videostreams. Het intelligente firmware-algoritme vermindert datafouten, zorgt ervoor dat perfecte beelden kunnen worden opgeslagen zonder pixelvorming en voorkomt verlies van frames tijdens opnames van meerdere streams.
Om vooral meerdere streams te kunnen verwerken, beschikken de SkyHawk-harde schijven over een extra groot cache-geheugen. Andere speciale mechanismen zorgen ervoor dat fouten automatisch worden gecorrigeerd, dat altijd prioriteit uitgaat naar het schrijven van beelden en dat de harde schijf op een unieke manier beschermd wordt tegen krachtige trillingen.

SkyHawk Health Management
In combinatie met NVR’s van Hikvision is het mogelijk om met SkyHawk Health Management (SHM)-software continu de ‘gezondheid’ van de harde schijven te bewaken. Zo kunnen problemen worden aangepakt, voordat zij zich voordoen. Op deze wijze ontstaat een uiterst betrouwbaar systeem voor opslag van vitale beelden. De gebruiker heeft toegang tot diepgaande analyses van de gebruikte opslagsystemen en ontvangt rapportages en preventieve adviezen. Deze zijn gebaseerd op honderden verschillende metingen. Mocht er desondanks een defect ontstaan, dan biedt de unieke Seagate Recovery Service uitkomst.

Gratis Recovery Service
De kans dat een SkyHawk-harde schijf defect raakt is minimaal. Toch kan het gebeuren. In een RAID-systeem is er dan niets aan de hand, maar als het de enige harde schijf in het systeem is, wordt het een uitdaging om de data te redden. Voor dat laatste heeft Seagate een in Amsterdam een speciaal laboratorium ingericht. Dit is zelfs in staat om data van harde schijven met rookschade te redden. Ook slaagde men er recent in om een harde schijf te kopiëren van een recorder die inbrekers in het water hadden geslingerd. Het op deze wijze reconstrueren van data is een gespecialiseerde en vaak dure bezigheid. Voor klanten die hun Skyhawk-harde schijf via een erkende distributeur hebben aangeschaft, is deze unieke service echter geheel gratis. Er wordt direct een nieuwe harde schijf geleverd, zodat het systeem weer kan opnemen. Daarna ontvangt de klant een harde schijf met een kopie van de data van het beschadigde exemplaar. Deze service wordt alleen door Seagate geleverd en demonstreert het vertrouwen van de fabrikant in het eigen product.

Kunstmatige intelligentie
Naast de standaard SkyHawk-harde schijven, levert Seagate sinds kort de AI-serie. Harde schijven in deze serie zijn geschikt voor nog intensiever gebruik, dat ontstaat wanneer men beelden wil laten analyseren. Terwijl bijvoorbeeld gezocht wordt naar rode auto’s die in een bepaalde richting rijden, blijft het gewone werk van de harde schijf onverminderd doorgaan. Deze mix van schrijven van meerdere streams (tot wel 64), lezen voor meerdere monitoren en doorzoeken van de inhoud, vraagt het uiterste van een harde schijf. De AI-serie is hierop berekend. De SkyHawk AI-serie is leverbaar met capaciteiten van 8, 10, 12, 14, 16 en zelfs 18 terabyte. De voor het mkb ontwikkelde ‘gewone’ SkyHawks kunnen 1, 2, 3, 4, 6 of 8 TB opslaan.

Distributiekanalen
Harddisks van Seagate, waaronder de SkyHawk-series, zijn breed verkrijgbaar. De fabrikant heeft echter enkele distributeurs geselecteerd die bij de apparaten de speciale diensten leveren, zoals de Recovery Service. Dit zijn:

ADI Osec PG Security Systems SmartSD