Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Nimo Dog Security

Seris

OSEC

VEB

Regio Control Veldt

HID

BHVcertificaat.online

ASIS

Explicate

Bydemes

Ajax Systems

Nenova

Paxton

G4S

RoSecure

ADI

Crown Security Services

Uniview

Eagle Eye Networks

Connect Security

VVNL

PG Security Systems

Milestone

Eizo

SOBA

HD Security

ARAS

Masset Solutions

Securitas

Lobeco

Sequrix

NIBHV

Brivo

Service Centrale Nederland

GFT

CSL

VideoGuard

DZ Technologies

Centurion

EAL

Kiwa

Unii

ASSA ABLOY

CardAccess

Oribi ID Solutions

CDVI

Trigion

2N

Avigilon Alta

Traka ASSA ABLOY

Gold-IP

Seagate

VAIBS

Top Security

Optex

Genetec

SMC Alarmcentrale

Alarm Meldnet

Hanwha Vision Europe

20face

Nimo Drone Security

NetworxConnect

Advancis

De Beveiligingsjurist

Multiwacht

i-Pro

VBN

SmartSD

Secusoft

Bosch Security Systems

Dero Security Products

Add Secure

Hikvision

Alphatronics

JMB Groep

IDIS

SmartCell

Akuvox

Paraat

Brand- en sluitronde

24 maart 2024
Redactie
17:26

Een brand- en sluitronde is een regelmatige inspectie die wordt uitgevoerd in een gebouw om te controleren of alle brandveiligheidsvoorzieningen goed functioneren en of alle deuren en ramen correct gesloten zijn. Deze rondes worden meestal uitgevoerd door beveiligingspersoneel, facilitaire medewerkers of brandwachten.

Tijdens een brand- en sluitronde worden verschillende aspecten gecontroleerd. Gecontroleerd wordt of alle brandblussers, brandslanghaspels en andere brandbestrijdingsmiddelen op hun aangewezen locaties aanwezig zijn, goed zichtbaar zijn en in goede staat verkeren. Ze mogen niet zijn beschadigd en de drukindicatoren moeten binnen de juiste bereiken vallen.

Ook dient gecontroleerd te worden of alle nooduitgangen vrij zijn van obstakels en makkelijk kunnen worden geopend. De noodverlichting moet goed werken en de vluchtroutes moeten duidelijk gemarkeerd zijn.

Gecontroleerd moet worden of de brandmeldinstallaties operationeel zijn en of er geen storingen zijn gemeld. Ook de werking van handmatige brandmelders en rookmelders dient gecontroleerd te worden.

Verder moet gecontroleerd worden of alle branddeuren gesloten zijn en goed functioneren. Er dient voor gezorgd te worden dat ze niet zijn geblokkeerd of vast zijn gezet met wiggen en dat ze volledig sluiten om de verspreiding van rook en vuur te voorkomen.

Gekeken moet ook worden of de ventilatiesystemen goed functioneren en of er geen brandbare materialen in de buurt zijn die de luchtstroom kunnen belemmeren. Eventueel moet nog gecontroleerd worden of er geen overbelasting of kortsluiting is in de elektrische installaties en of alle elektrische apparaten correct zijn uitgeschakeld als ze niet in gebruik zijn.

Door regelmatig brand- en sluitrondes uit te voeren, kunnen potentiële brandrisico’s worden geïdentificeerd en kunnen maatregelen worden genomen om de brandveiligheid te verbeteren. Het is belangrijk dat deze rondes zorgvuldig worden gedocumenteerd en dat eventuele problemen of afwijkingen worden gerapporteerd aan de verantwoordelijke autoriteiten of de gebouwbeheerder.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Suricat

Videoguard

Seagate

Wordt een partner