Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

PG Security Systems

Explicate

Nimo Drone Security

CardAccess

Oribi ID Solutions

Avigilon Alta

Securitas

Nimo Dog Security

VVNL

ASSA ABLOY

Dero Security Products

RoSecure

VBN

SmartSD

Centurion

Top Security

i-Pro

Paxton

Seagate

JMB Groep

Uniview

Add Secure

DZ Technologies

Brivo

Alarm Meldnet

Optex

Akuvox

CSL

Service Centrale Nederland

SOBA

Bosch Security Systems

Unii

Milestone

CDVI

SMC Alarmcentrale

G4S

Genetec

Masset Solutions

Seris

Advancis

Secusoft

Eizo

GFT

Kiwa

VideoGuard

Paraat

Eagle Eye Networks

Bydemes

Gold-IP

Alphatronics

SmartCell

IDIS

Nenova

Ajax Systems

ADI

Hikvision

20face

HD Security

HID

NIBHV

NetworxConnect

Connect Security

OSEC

ASIS

BHVcertificaat.online

Crown Security Services

Lobeco

VAIBS

Multiwacht

Trigion

VEB

Hanwha Vision Europe

Regio Control Veldt

Traka ASSA ABLOY

EAL

De Beveiligingsjurist

2N

ARAS

Sequrix

Branddeur

6 maart 2024
Redactie
16:20

Een branddeur in een gebouw heeft als hoofdfunctie om de verspreiding van vuur, rook en hitte bij een brand te beperken en om mensen en eigendommen te beschermen. Branddeuren zijn speciaal ontworpen en geïnstalleerd om te voldoen aan strenge brandveiligheidsnormen en -voorschriften.

Hier zijn enkele belangrijke functies van branddeuren in een gebouw:

  1. Brandcompartimentering: Branddeuren spelen een cruciale rol bij het creëren van brandcompartimenten in een gebouw. Door het plaatsen van branddeuren op strategische locaties, kunnen verschillende delen van een gebouw worden verdeeld in afzonderlijke compartimenten. Bij een brand voorkomen deze deuren dat het vuur zich snel verspreidt van het ene compartiment naar het andere, waardoor de brand beperkt blijft tot een specifieke zone en de verspreiding naar andere delen van het gebouw wordt vertraagd.
  2. Veilige evacuatie: Branddeuren dienen als vluchtroutes voor mensen die een gebouw moeten verlaten tijdens een brand. Deze deuren zijn zo geplaatst dat ze gemakkelijk toegankelijk zijn en een duidelijke en snelle uitgang bieden in geval van nood. Branddeuren moeten voldoen aan strikte normen voor veilige evacuatie, waaronder het gemakkelijk te openen zijn zonder gebruik van sleutels of speciale gereedschappen.
  3. Rook- en warmteafsluiting: Naast het voorkomen van de verspreiding van vuur, helpen branddeuren ook bij het beperken van de verspreiding van rook en warmte. Deze deuren zijn ontworpen om een effectieve barrière te vormen tegen rook en hitte, waardoor mensen meer tijd krijgen om het gebouw veilig te verlaten en de schade aan eigendommen wordt verminderd.
  4. Bescherming van eigendommen: Branddeuren spelen ook een belangrijke rol bij het beschermen van eigendommen in een gebouw. Door de verspreiding van brand en rook te beperken, kunnen branddeuren voorkomen dat brand schade veroorzaakt aan andere delen van het gebouw en aan waardevolle eigendommen die zich daar bevinden.

Alle branddeuren moeten voldoen aan de eisen in het Bouwbesluit (Omgevingsbesluit), gebaseerd op de Nederlandse norm NEN 6069:2011 die voortvloeit uit de Europese norm EN 1634-1. In Nederland worden zowel de branddeur als het kozijn getest volgens NEN 6069:2011. Daarbij wordt rekening gehouden met de vlamdichtheid, zodat er bij brand geen openingen of spleten ontstaan in de constructie, met stabiliteit, zodat de bouwelementen van de branddeur niet bezwijken in geval van brand en het isolerend vermogen, zodat de deur een thermische isolatie heeft die temperatuurstijgingen tot 180°C tegenhoudt. Zo wordt tegengegaan dat brand ontstaat door verhitting aan de andere zijde van de deur.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Seagate

Videoguard

Suricat

Wordt een partner