Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Add Secure

De Beveiligingsjurist

Seris

Secusoft

RoSecure

Regio Control Veldt

Bosch Security Systems

20face

SmartCell

Alarm Meldnet

Akuvox

Centurion

SOBA

Eizo

Traka ASSA ABLOY

Lobeco

Nenova

ADI

Hikvision

G4S

Paraat

HD Security

Explicate

Ajax Systems

Nimo Dog Security

Oribi ID Solutions

Milestone

Bydemes

Avigilon Alta

Brivo

Dero Security Products

NetworxConnect

VBN

PG Security Systems

Paxton

VAIBS

Connect Security

VVNL

SmartSD

BHVcertificaat.online

Trigion

Crown Security Services

Eagle Eye Networks

SMC Alarmcentrale

IDIS

Hanwha Vision Europe

OSEC

ARAS

Unii

Top Security

Gold-IP

ASSA ABLOY

DZ Technologies

Securitas

Nimo Drone Security

Uniview

VEB

Advancis

Optex

Service Centrale Nederland

EAL

Multiwacht

Sequrix

VideoGuard

2N

HID

JMB Groep

CSL

i-Pro

Seagate

ASIS

Alphatronics

Genetec

CDVI

NIBHV

Masset Solutions

CardAccess

Kiwa

GFT

Brute force aanval

2 maart 2024
Redactie
17:34

Een brute force aanval is een methode die wordt gebruikt door kwaadwillende actoren om toegang te krijgen tot beveiligde systemen of accounts door systematisch alle mogelijke combinaties van gebruikersnamen en wachtwoorden uit te proberen totdat de juiste combinatie is gevonden.

De naam ‘brute force’ (letterlijk: brute kracht) verwijst naar de meedogenloze en repetitieve aard van deze aanvalsmethode, waarbij de aanvaller simpelweg alle mogelijke combinaties uitprobeert, in de hoop uiteindelijk de juiste combinatie te vinden. Dit proces kan enorm tijdrovend zijn, afhankelijk van de lengte en complexiteit van het wachtwoord.

Brute force aanvallen kunnen worden uitgevoerd tegen verschillende soorten beveiligde systemen en accounts, waaronder gebruikersaccounts op websites, e-mailaccounts, netwerksystemen, draadloze netwerken en versleutelde bestanden.

Om een brute force aanval uit te voeren, gebruiken aanvallers geautomatiseerde scripts of speciale software die de aanmeldingspagina’s van doelsystemen benaderen en een reeks gebruikersnamen en wachtwoorden invoeren. Deze software kan snel duizenden of zelfs miljoenen combinaties uitproberen binnen een korte periode.

Om zich te verdedigen tegen brute force aanvallen implementeren organisaties verschillende beveiligingsmaatregelen, waaronder:

  1. Sterke wachtwoordbeleid: Het afdwingen van het gebruik van complexe wachtwoorden die moeilijk te raden zijn en het regelmatig wijzigen van wachtwoorden.
  2. Accountvergrendeling: Het instellen van een limiet voor het aantal mislukte aanmeldingspogingen binnen een bepaalde periode, waarna het account automatisch wordt vergrendeld.
  3. Captcha’s en rate limiting: Het gebruik van CAPTCHA’s (Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart) om te controleren of de gebruiker een mens is, en rate limiting om het aantal aanmeldingspogingen per tijdseenheid te beperken.
  4. Twee-factor-authenticatie (2FA): Het implementeren van een extra beveiligingslaag door naast een wachtwoord ook een tweede vorm van authenticatie te vereisen, zoals een eenmalig wachtwoord dat naar een mobiel apparaat wordt gestuurd.
  5. Intrusion Detection Systemen (IDS) en Intrusion Prevention Systemen (IPS): Het gebruik van geautomatiseerde systemen die verdachte activiteiten monitoren en ongeautoriseerde toegangspogingen detecteren en blokkeren.

Het is belangrijk voor organisaties en individuen om zich bewust te zijn van de risico’s van brute force aanvallen en om passende beveiligingsmaatregelen te implementeren om hun systemen en accounts te beschermen tegen deze vorm van cyberaanvallen.

Deel dit artikel via:

Vlog 6

Premium partners

Suricat

Videoguard

Seagate

Wordt een partner