Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

PG Security Systems

Bosch Security Systems

Oribi ID Solutions

HID

Dero Security Products

Optex

VBN

Eagle Eye Networks

IDIS

SMC Alarmcentrale

OSEC

Unii

ASIS

Seagate

Connect Security

De Beveiligingsjurist

Paraat

CardAccess

ADI

Explicate

Nimo Dog Security

ARAS

VideoGuard

Secusoft

VAIBS

Multiwacht

EAL

Centurion

Service Centrale Nederland

Advancis

Trigion

Alarm Meldnet

Brivo

Hanwha Vision Europe

Uniview

Alphatronics

Add Secure

Lobeco

SmartCell

NetworxConnect

Seris

Nenova

RoSecure

Avigilon Alta

G4S

Traka ASSA ABLOY

2N

Akuvox

Crown Security Services

Milestone

SmartSD

i-Pro

Gold-IP

Ajax Systems

Regio Control Veldt

HD Security

Kiwa

CDVI

GFT

20face

SOBA

NIBHV

Securitas

Bydemes

Genetec

Sequrix

Hikvision

Masset Solutions

Paxton

VEB

BHVcertificaat.online

JMB Groep

Nimo Drone Security

Eizo

VVNL

ASSA ABLOY

DZ Technologies

CSL

Top Security

Burgerhulpverlener

1 maart 2024
Redactie
09:53

Een burgerhulpverlener is een niet-professionele persoon die getraind is om eerste hulp te verlenen in geval van medische noodgevallen, zoals hartstilstand, reanimatie, en het gebruik van een automatische externe defibrillator (AED). Deze personen zijn meestal geen professionele hulpverleners of medisch personeel, maar gewone burgers die vrijwillig hun tijd en energie investeren om levensreddende hulp te bieden in noodsituaties.

Burgerhulpverleners worden vaak opgeleid en geregistreerd door organisaties zoals ambulancediensten, EHBO-verenigingen, of lokale gezondheidsautoriteiten. Ze volgen een cursus reanimatie en AED-gebruik, waarin ze leren hoe ze moeten handelen bij een hartstilstand of andere levensbedreigende situaties. Na het succesvol afronden van de training worden ze toegevoegd aan een database van burgerhulpverleners en kunnen ze worden opgeroepen in geval van een noodsituatie in hun omgeving.

Het concept van burgerhulpverlening is gebaseerd op het idee dat snelle hulp van omstanders bij een medische noodsituatie cruciaal kan zijn om het leven van het slachtoffer te redden. Burgerhulpverleners kunnen vaak als eerste ter plaatse zijn, nog voordat professionele hulpdiensten arriveren, en kunnen daarom levensreddende handelingen verrichten zoals reanimatie en het gebruik van een AED. Hun snelle reactie en acties kunnen het verschil maken tussen leven en dood voor het slachtoffer.

Burgerhulpverleners worden meestal opgeroepen via een speciale app of een sms-systeem dat gekoppeld is aan het alarmnummer voor medische noodgevallen (bijvoorbeeld 112). Wanneer een melding van een hartstilstand binnenkomt, worden geregistreerde burgerhulpverleners in de buurt geïnformeerd en gevraagd om hulp te bieden totdat professionele hulpdiensten arriveren.

Kortom, burgerhulpverleners spelen een belangrijke rol bij het verlenen van eerste hulp in noodsituaties en dragen bij aan de veiligheid en het welzijn van de samenleving door hun vrijwillige inzet en training in levensreddende vaardigheden.

Deel dit artikel via:

Vlog 6

Premium partners

Videoguard

Suricat

Seagate

Wordt een partner