Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

20face

VEB

Secusoft

Trigion

Brivo

i-Pro

OSEC

CDVI

Top Security

Connect Security

Sequrix

G4S

Avigilon Alta

Network Optix

SmartCell

DZ Technologies

SMC Alarmcentrale

ADI

Milestone

VideoGuard

Securitas

Unii

Regio Control Veldt

JMB Groep

Paxton

Crown Security Services

Add Secure

Genetec

GFT

ASSA ABLOY

Alarm Meldnet

Masset Solutions

Seagate

Paraat

Bydemes

Explicate

2N

CardAccess

De Beveiligingsjurist

Oribi ID Solutions

Service Centrale Nederland

Gold-IP

Nenova

Uniview

Kiwa

VVNL

Traka ASSA ABLOY

Nimo Dog Security

PG Security Systems

IDIS

Hanwha Vision Europe

Hikvision

Optex

Bosch Security Systems

RoSecure

SOBA

Alphatronics

Seris

SmartSD

VAIBS

Eizo

Dero Security Products

Multiwacht

HID

ASIS

NIBHV

EAL

BHVcertificaat.online

Centurion

VBN

ARAS

Nimo Drone Security

Lobeco

Advancis

Ajax Systems

CSL

Akuvox

NetworxConnect

HD Security

Eagle Eye Networks

Computer Emergency Response Team (CERT)

2 maart 2024
Redactie
17:37

Een Computer Emergency Response Team (CERT) is een groep cybersecurity-experts die zijn gespecialiseerd in het reageren op en het coördineren van de respons op cyberdreigingen, incidenten en noodsituaties. CERT’s zijn vaak samengesteld uit technische experts op het gebied van cybersecurity, forensisch onderzoek, incidentrespons en risicobeheer.

Het belangrijkste doel van een CERT is om organisaties te helpen bij het beheren en reageren op cybersecurity-gerelateerde incidenten en noodsituaties. Dit omvat het bieden van technische ondersteuning, het coördineren van responsactiviteiten en het delen van informatie en best practices om de schade te minimaliseren en de hersteltijd te verkorten.

Typische taken van een CERT omvatten:

  1. Incidentrespons: Het reageren op cybersecurity-incidenten zoals datalekken, malware-infecties, ransomware-aanvallen en DDoS-aanvallen door de bron van het incident te onderzoeken, de omvang van de impact te beoordelen en passende maatregelen te nemen om verdere schade te voorkomen.
  2. Forensisch onderzoek: Het verzamelen, analyseren en interpreteren van digitale bewijsstukken om de oorsprong, de omvang en de impact van een cyberaanval vast te stellen. Dit kan onder meer het analyseren van logbestanden, netwerkverkeer, malware-samples en forensische beelden van aangetaste systemen omvatten.
  3. Waarschuwingen en advisering: Het verstrekken van tijdige waarschuwingen en begeleiding aan organisaties over nieuwe cyberdreigingen, kwetsbaarheden en beveiligingslekken, evenals het verstrekken van advies over hoe deze dreigingen kunnen worden aangepakt en beheerd.
  4. Samenwerking en coördinatie: Het samenwerken met andere CERT’s, overheidsinstanties, wetshandhavingsorganisaties, beveiligingsleveranciers en andere belanghebbenden om informatie en middelen te delen, best practices uit te wisselen en te coördineren bij grootschalige cyberincidenten.
  5. Training en bewustwording: Het verstrekken van training en educatieve programma’s aan organisaties en individuen om hen bewust te maken van cyberdreigingen, best practices voor cybersecurity en hoe ze zichzelf kunnen beschermen tegen cyberaanvallen.

CERT’s kunnen worden opgericht op nationaal, regionaal of sectoraal niveau en kunnen zowel overheidsinstanties als particuliere organisaties omvatten. Sommige landen hebben ook nationale CERT’s die verantwoordelijk zijn voor het coördineren van de respons op cybersecurity-incidenten op nationaal niveau en voor het verstrekken van ondersteuning aan alle belanghebbenden in het land.

Deel dit artikel via:

Vlog 11

Premium partners

Suricat

SequriX

Videoguard

Seagate

Wordt een partner