Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

ADI

Crown Security Services

Akuvox

RoSecure

SOBA

OSEC

Brivo

CardAccess

Uniview

Trigion

ARAS

Multiwacht

Masset Solutions

Optex

Centurion

Connect Security

Explicate

SMC Alarmcentrale

Secusoft

Avigilon Alta

Paxton

Oribi ID Solutions

VEB

CDVI

Nimo Dog Security

Hanwha Vision Europe

Alarm Meldnet

NIBHV

JMB Groep

BHVcertificaat.online

Ajax Systems

i-Pro

Traka ASSA ABLOY

Paraat

Hikvision

Alphatronics

PG Security Systems

Genetec

CSL

SmartCell

Dero Security Products

VVNL

Bosch Security Systems

DZ Technologies

Top Security

20face

NetworxConnect

Seris

Milestone

Lobeco

VBN

G4S

Securitas

VideoGuard

GFT

Kiwa

Regio Control Veldt

ASIS

Unii

Nimo Drone Security

HD Security

Sequrix

Add Secure

IDIS

Gold-IP

HID

De Beveiligingsjurist

Seagate

ASSA ABLOY

Bydemes

Eagle Eye Networks

Advancis

2N

VAIBS

Service Centrale Nederland

EAL

SmartSD

Nenova

Eizo

Computervirus

12 maart 2024
Redactie
15:47

Een computervirus is een vorm van schadelijke software (malware) die is ontworpen om zichzelf te repliceren en zich te verspreiden naar andere computers, met als doel schade aan te richten, gegevens te stelen of systemen te verstoren. Net als bij biologische virussen kan een computervirus zichzelf reproduceren en zich verspreiden via verschillende methoden, zoals bestanden, e-mails, netwerken of externe opslagapparaten. Ze kunnen variëren in complexiteit, effectiviteit en schade die ze kunnen aanrichten.

Bestandsinfecterende virussen
Dit type virus hecht zich aan uitvoerbare bestanden of programma’s op een computer. Wanneer een geïnfecteerd bestand wordt geopend of uitgevoerd, wordt het virus geactiveerd en begint het zichzelf te verspreiden naar andere bestanden op dezelfde computer of naar andere computers via netwerken of externe opslagapparaten.

Bootsectorvirussen
Deze virussen infecteren de opstartsectoren van harde schijven, SSD’s of USB-flashstations. Wanneer een geïnfecteerde opstartsector wordt geladen tijdens het opstarten van de computer, wordt het virus geactiveerd en kan het zich verspreiden naar andere apparaten of bestanden op het systeem.

Macrovirussen
Deze virussen zijn geschreven in macrotaal en zijn meestal ingebed in documenten, zoals Word- of Excel-bestanden. Wanneer een geïnfecteerd document wordt geopend, wordt het virus geactiveerd en kan het zich verspreiden naar andere documenten op hetzelfde systeem of naar andere computers via e-mailbijlagen.

Scriptvirussen
Dit type virus is geschreven in scripttalen zoals JavaScript of VBScript. Ze kunnen zich verspreiden via webpagina’s, e-mailbijlagen of andere scriptbare bronnen. Wanneer het script wordt uitgevoerd, kan het virus zichzelf repliceren en verspreiden naar andere delen van het systeem of naar andere systemen.

Polymorfe virussen
Deze virussen hebben de mogelijkheid om hun code te veranderen of te muteren om detectie door antivirussoftware te voorkomen. Elke keer dat het virus zich verspreidt, verandert het zijn code enigszins, waardoor het moeilijker wordt voor beveiligingsprogramma’s om het te detecteren en te verwijderen.

Trojaanse paarden (Trojans)
Hoewel ze technisch gezien geen virussen zijn, worden Trojaanse paarden vaak ten onrechte aangeduid als virussen. Ze doen zich voor als legitieme software of bestanden om gebruikers te misleiden om ze te downloaden of uit te voeren. Trojans kunnen schadelijke activiteiten uitvoeren, zoals het stelen van gevoelige informatie, het installeren van andere malware of het creëren van een achterdeur op het systeem voor aanvallers.

Ransomware
Dit is een specifiek type malware dat bestanden of systemen vergrendelt en vervolgens losgeld eist van het slachtoffer om ze te ontgrendelen. Ransomware verspreidt zich vaak via geïnfecteerde e-mailbijlagen, kwaadaardige websites of kwetsbaarheden in software.

Wormen
In tegenstelling tot virussen hebben wormen de mogelijkheid om zichzelf te verspreiden zonder menselijke tussenkomst. Ze kunnen zichzelf kopiëren en zichzelf naar andere computers op een netwerk of via het internet verspreiden, waarbij ze gebruikmaken van kwetsbaarheden in besturingssystemen of netwerkprotocollen.

Computervirussen vormen een voortdurende bedreiging voor de beveiliging van computersystemen en netwerken over de hele wereld. Het is daarom van cruciaal belang om up-to-date antivirussoftware, firewalls en andere beveiligingsmaatregelen te gebruiken om het risico op infectie te minimaliseren en de schade veroorzaakt door computervirussen te beperken.

Deel dit artikel via:

Vlog 6

Premium partners

Seagate

Suricat

Videoguard

Wordt een partner