Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Masset Solutions

Alarm Meldnet

GFT

DZ Technologies

i-Pro

20face

Bydemes

Seris

CDVI

ASIS

Hanwha Vision Europe

Service Centrale Nederland

Genetec

PG Security Systems

Milestone

VAIBS

Gold-IP

SmartSD

Ajax Systems

Connect Security

ASSA ABLOY

Lobeco

Secusoft

Avigilon Alta

Optex

Seagate

Securitas

HID

Eizo

Unii

Sequrix

Dero Security Products

OSEC

Paxton

EAL

VideoGuard

Uniview

Centurion

De Beveiligingsjurist

Bosch Security Systems

SmartCell

VVNL

Nimo Dog Security

Add Secure

Hikvision

ADI

NetworxConnect

Akuvox

Top Security

VEB

Regio Control Veldt

IDIS

NIBHV

Eagle Eye Networks

Oribi ID Solutions

Traka ASSA ABLOY

Trigion

2N

G4S

HD Security

CardAccess

ARAS

Kiwa

VBN

CSL

Advancis

Alphatronics

Explicate

SMC Alarmcentrale

JMB Groep

SOBA

Crown Security Services

Brivo

Multiwacht

Paraat

Nenova

Nimo Drone Security

RoSecure

BHVcertificaat.online

DNS-tunneling

11 mei 2024
Redactie
17:48

DNS-tunneling is een al lang bestaande methode die hackers gebruiken om gegevens in en uit interne netwerken te krijgen, vaak zonder detectie door firewalls. Het is een groeiend probleem, met recente studies die aantonen dat DNS-aanvallen jaarlijks met 105 procent stijgen. Dit maakt het van cruciaal belang voor organisaties om zich bewust te zijn van deze dreiging en passende maatregelen te nemen om zichzelf te beschermen.

Achtergrond
DNS-tunneling bestaat al sinds het begin van de jaren 2000, met de opkomst van tools zoals NSTX. Naarmate firewalls beter werden, nam het gebruik van DNS-tunneling toe. Het is een aantrekkelijke methode voor hackers omdat het hen in staat stelt om gegevens te verplaatsen zonder de aandacht te trekken van traditionele beveiligingsmaatregelen.
Omdat DNS oorspronkelijk is ontworpen voor naamresolutie en niet voor gegevensoverdracht, wordt het vaak niet gezien als een bedreiging voor gegevensuitwisseling. Organisaties besteden meestal meer aandacht aan het analyseren van web- of e-mailverkeer, terwijl DNS-verkeer vaak onopgemerkt blijft. Bovendien zijn tunneling-toolkits gemakkelijk verkrijgbaar op het internet, waardoor hackers niet veel technische expertise nodig hebben om DNS-tunneling-aanvallen uit te voeren.

Gemeenschappelijke gebruiksscenario’s
DNS-tunneling kan worden gebruikt voor verschillende doeleinden, waaronder het opzetten van commando- en controlesystemen voor malware, het omzeilen van firewalls voor intern netwerktoegang en het omzeilen van betaalde Wi-Fi-portals. Populaire tools zoals Dnscat2, Iodine en Heyoka maken deze verschillende gebruiksscenario’s mogelijk.
Bij DNS-tunneling verloopt de gegevensoverdracht via DNS-verzoeken en -reacties. De aanvaller configureert een domein en zijn eigen DNS-server, waarna elke DNS-aanvraag voor een specifiek subdomein naar de server van de aanvaller wordt geleid. De server codeert vervolgens de respons en stuurt deze terug naar de aanvaller, waardoor een bidirectioneel kanaal voor gegevensoverdracht ontstaat.

Populaire DNS-tunneling-toolkits
Er zijn verschillende DNS-tunneling-toolkits beschikbaar, elk met zijn eigen kenmerken en functionaliteiten. Dnscat2 richt zich bijvoorbeeld op het opzetten van een versleuteld commando- en controlesysteem, terwijl Iodine een volledig IPv4-tunnelnetwerk creëert. Heyoka is een exfiltratietool die zich richt op stealth door het gebruik van gespoofde DNS-verzoeken.

Conclusie
DNS-tunneling blijft een significante bedreiging vormen voor organisaties vanwege de mogelijkheid om traditionele beveiligingsmaatregelen te omzeilen. Het is essentieel dat organisaties proactieve maatregelen nemen om zichzelf te beschermen, zoals het implementeren van endpoint monitoring en het gebruik van geavanceerde beveiligingstools. Alleen door deze aanpak kunnen organisaties effectief omgaan met de groeiende dreiging van DNS-tunneling.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Suricat

Seagate

Videoguard

Wordt een partner