Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Nimo Dog Security

De Beveiligingsjurist

2N

Top Security

ADI

Gold-IP

20face

Advancis

VBN

Secusoft

Oribi ID Solutions

Trigion

Paxton

EAL

Seris

SOBA

G4S

Nenova

i-Pro

Bydemes

Regio Control Veldt

Uniview

Paraat

Alphatronics

Seagate

RoSecure

OSEC

VideoGuard

Nimo Drone Security

Crown Security Services

Traka ASSA ABLOY

Securitas

CDVI

Milestone

Ajax Systems

ASIS

Add Secure

Unii

PG Security Systems

VAIBS

Alarm Meldnet

Eizo

Brivo

JMB Groep

Lobeco

NetworxConnect

VEB

Optex

SmartCell

HID

BHVcertificaat.online

Hikvision

Avigilon Alta

NIBHV

Kiwa

DZ Technologies

Hanwha Vision Europe

Bosch Security Systems

CSL

Connect Security

ARAS

Masset Solutions

Multiwacht

SmartSD

IDIS

CardAccess

Explicate

SMC Alarmcentrale

Service Centrale Nederland

GFT

Genetec

Sequrix

Eagle Eye Networks

Akuvox

HD Security

Centurion

Dero Security Products

VVNL

ASSA ABLOY

Firewall

25 februari 2024
Redactie
22:17

Een firewall is een essentieel onderdeel van de digitale beveiliging van elk netwerk. Het fungeert als een barrière tussen een intern netwerk en externe netwerken, zoals het internet, en controleert het verkeer dat tussen deze netwerken plaatsvindt.

Firewalls worden gebruikt om ongeautoriseerde toegang tot een netwerk te voorkomen en beschermen tegen verschillende soorten cyberaanvallen, waaronder malware, phishing en hackingpogingen. Ze doen dit door het verkeer te analyseren dat van en naar het netwerk stroomt en te bepalen of het al dan niet veilig is om door te laten op basis van vooraf ingestelde regels en beleidslijnen.

Een van de belangrijkste functies van een firewall is het controleren van inkomend verkeer vanaf externe netwerken. Dit omvat het analyseren van alle inkomende datapakketten en het blokkeren van verdachte of schadelijke pakketten die kunnen worden geassocieerd met aanvallen zoals denial-of-service (DoS) of portscans. Door het inkomende verkeer te controleren, kan een firewall voorkomen dat kwaadaardige software of hackers toegang krijgen tot het interne netwerk.

Een andere belangrijke functie van firewalls is het controleren van uitgaand verkeer vanaf het interne netwerk naar externe netwerken. Dit zorgt ervoor dat gegevens die het netwerk verlaten, voldoen aan bepaalde veiligheids- en privacyvereisten en dat er geen gevoelige informatie onbedoeld wordt blootgesteld aan externe bedreigingen. Bijvoorbeeld, een firewall kan voorkomen dat geïnfecteerde apparaten malware verspreiden naar andere netwerken.

Firewalls kunnen op verschillende manieren worden geïmplementeerd, afhankelijk van de behoeften en vereisten van een specifiek netwerk. De meest voorkomende typen firewalls zijn:

  1. Network-based firewalls: Deze worden geïmplementeerd op netwerkapparaten, zoals routers of switches, en controleren het verkeer op basis van IP-adressen, poortnummers en andere netwerkprotocollen. Ze zijn geschikt voor het beveiligen van hele netwerken en zijn effectief bij het controleren van inkomend en uitgaand verkeer.
  2. Host-based firewalls: Deze worden geïnstalleerd op individuele apparaten, zoals computers of servers, en controleren het verkeer dat van en naar dat specifieke apparaat gaat. Ze zijn nuttig voor het beschermen van individuele apparaten tegen aanvallen, maar zijn minder effectief voor het beveiligen van hele netwerken.
  3. Next-generation firewalls: Deze bieden geavanceerde functies, zoals applicatiebewuste filtering, intrusion detection en preventie, en deep packet inspection. Ze zijn ontworpen om te voldoen aan de groeiende behoefte aan meer geavanceerde beveiligingsfuncties en zijn ideaal voor organisaties met complexe netwerkomgevingen.

In conclusie, firewalls spelen een cruciale rol bij het beschermen van netwerken tegen cyberaanvallen en het waarborgen van de veiligheid van gevoelige gegevens. Door het verkeer te analyseren en te controleren op verdachte activiteiten, kunnen firewalls helpen om potentiële bedreigingen te identificeren en te voorkomen dat ze het netwerk binnendringen. Met verschillende typen firewalls beschikbaar, kunnen organisaties de juiste firewall kiezen op basis van hun specifieke beveiligingsbehoeften en omgeving.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Videoguard

Suricat

Seagate

Wordt een partner