Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Eizo

Sequrix

Bosch Security Systems

Seris

SmartSD

RoSecure

Advancis

Nenova

PG Security Systems

SOBA

Network Optix

VEB

Multiwacht

Lobeco

Eagle Eye Networks

Nimo Dog Security

Optex

Trigion

Add Secure

Kiwa

Connect Security

ADI

Masset Solutions

Nimo Drone Security

CardAccess

ARAS

Avigilon Alta

Centurion

EAL

ASSA ABLOY

VAIBS

JMB Groep

Hanwha Vision Europe

Bydemes

i-Pro

HD Security

Top Security

Regio Control Veldt

CDVI

Paxton

HID

Secusoft

Akuvox

Alphatronics

Explicate

VideoGuard

DZ Technologies

Traka ASSA ABLOY

SMC Alarmcentrale

VVNL

SmartCell

Unii

ASIS

Milestone

Brivo

Uniview

Gold-IP

Hikvision

VBN

CSL

Service Centrale Nederland

Oribi ID Solutions

NetworxConnect

Seagate

OSEC

Crown Security Services

Paraat

G4S

GFT

De Beveiligingsjurist

Dero Security Products

20face

Genetec

2N

Ajax Systems

IDIS

NIBHV

Securitas

Alarm Meldnet

BHVcertificaat.online

Fouilleren

25 februari 2024
Redactie
15:32

In veel landen hebben particuliere beveiligers niet automatisch het recht om personen te fouilleren, tenzij ze specifieke bevoegdheden hebben gekregen door de wetgeving van dat land. Het mogen fouilleren kan afhangen van verschillende factoren, waaronder de aard van het beveiligingswerk dat wordt uitgevoerd, de specifieke wet- en regelgeving in dat rechtsgebied, en eventuele contractuele overeenkomsten tussen de beveiligingsorganisatie en de klant.

Over het algemeen hebben particuliere beveiligers niet dezelfde bevoegdheden als wetshandhavingsinstanties, zoals politieagenten, en zijn hun bevoegdheden vaak beperkt tot het observeren, rapporteren en mogelijk ingrijpen bij situaties die zich voordoen binnen het bereik van hun werkzaamheden. Dit kan bijvoorbeeld het bewaken van eigendommen, het handhaven van orde en discipline, en het verlenen van hulp aan klanten of bezoekers omvatten.

In sommige gevallen kunnen particuliere beveiligers echter wel specifieke bevoegdheden krijgen om te fouilleren, zoals in bepaalde sectoren als luchtvaartbeveiliging of beveiliging van overheidsgebouwen. Deze bevoegdheden kunnen worden verleend door de wetgeving van het land of door specifieke vergunningen of certificeringen die zijn uitgegeven aan beveiligingsorganisaties of individuele beveiligers.

Het is belangrijk op te merken dat, zelfs als particuliere beveiligers bevoegdheden hebben om te fouilleren, ze zich moeten houden aan strikte richtlijnen en procedures om ervoor te zorgen dat het fouilleren legitiem en rechtmatig gebeurt. Dit kan onder meer vereisen dat de persoon die wordt gefouilleerd instemt met de fouillering, dat er redelijke verdenking is van criminele activiteit of gevaar, en dat de fouillering wordt uitgevoerd op een respectvolle en niet-discriminerende manier.

In het algemeen is het belangrijk dat particuliere beveiligers goed op de hoogte zijn van de wet- en regelgeving met betrekking tot fouilleren in het rechtsgebied waarin ze werken, en dat ze alleen fouilleren binnen de grenzen van hun bevoegdheden en conform de geldende richtlijnen en procedures.

Deel dit artikel via:

Vlog 11

Premium partners

Suricat

Seagate

SequriX

Videoguard

Wordt een partner