Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Multiwacht

Alphatronics

Service Centrale Nederland

CardAccess

SmartSD

Uniview

Masset Solutions

Akuvox

Secusoft

Lobeco

CDVI

PG Security Systems

Nenova

OSEC

SmartCell

De Beveiligingsjurist

Hikvision

Avigilon Alta

Centurion

Top Security

i-Pro

ADI

Seris

20face

SMC Alarmcentrale

Kiwa

Bydemes

NIBHV

Dero Security Products

Advancis

Brivo

VEB

Optex

HID

BHVcertificaat.online

Oribi ID Solutions

EAL

Connect Security

VVNL

DZ Technologies

SOBA

IDIS

Network Optix

Eagle Eye Networks

ASIS

G4S

2N

Bosch Security Systems

Seagate

ASSA ABLOY

JMB Groep

Add Secure

Paraat

GFT

Traka ASSA ABLOY

Securitas

Unii

VBN

VideoGuard

NetworxConnect

Sequrix

ARAS

VAIBS

Eizo

Nimo Dog Security

Alarm Meldnet

CSL

Trigion

Explicate

RoSecure

Crown Security Services

Gold-IP

Nimo Drone Security

Ajax Systems

Paxton

Hanwha Vision Europe

Regio Control Veldt

HD Security

Milestone

Genetec

Gezichtsherkenning

1 maart 2024
Redactie
08:34

Gezichtsherkenningstechnologie heeft de afgelopen jaren een enorme vooruitgang geboekt en wordt steeds vaker ingezet in verschillende sectoren, waaronder beveiliging. Deze geavanceerde technologie maakt gebruik van biometrische gegevens om individuen te identificeren aan de hand van hun unieke gezichtskenmerken. In de beveiligingsindustrie wordt gezichtsherkenning gebruikt als een krachtig hulpmiddel om de veiligheid te verbeteren en verschillende risico’s te beheersen.

Hoe Werkt Gezichtsherkenning in beveiliging?

Gezichtsherkenningstechnologie werkt door het vastleggen van een afbeelding of video van een persoon en het analyseren van specifieke kenmerken, zoals de afstand tussen de ogen, de vorm van de neus en de grootte van de mond. Deze kenmerken worden vervolgens vergeleken met een database met opgeslagen gezichtsgegevens om een match te vinden. Als er een overeenkomst wordt gevonden, kan de identiteit van de persoon worden vastgesteld. Het is niet nodig om afbeeldingen te bewaren. Door alleen de zogenoemde metadata op te slaan wordt fors op opslagruimte en bandbreedte bespaard, terwijl ook minder kans op problemen met privacywetgeving ontstaat.

Toepassingen in de Beveiliging

Gezichtsherkenning wordt op verschillende manieren toegepast in de beveiligingsindustrie:

  1. Toegangscontrole: Bedrijven en organisaties gebruiken gezichtsherkenningssystemen om de toegang tot gebouwen en beveiligde zones te beheren. Medewerkers kunnen snel en veilig toegang krijgen tot hun werkplek zonder gebruik te maken van traditionele sleutels of pasjes.
  2. Bewakingscamera’s: Bewakingscamera’s met gezichtsherkenningstechnologie kunnen worden gebruikt om verdachte personen te identificeren en te volgen in real-time. Dit helpt bij het voorkomen van criminele activiteiten en het handhaven van de veiligheid in openbare ruimtes.
  3. Identificatie van criminelen: Gezichtsherkenning wordt ook gebruikt door wetshandhavingsinstanties om criminelen op te sporen en te identificeren op basis van bewakingsbeelden of beeldmateriaal van misdrijven. Dit helpt bij het sneller oplossen van misdaden en het waarborgen van de openbare veiligheid.

Voordelen en Uitdagingen

Het gebruik van gezichtsherkenning in de beveiliging biedt verschillende voordelen, zoals een verbeterde nauwkeurigheid en efficiëntie bij het identificeren van personen, evenals een verhoogd niveau van beveiliging. Echter, er zijn ook uitdagingen en zorgen met betrekking tot privacy, ethiek en mogelijke misbruik van de technologie. Het is daarom belangrijk om zorgvuldig om te gaan met het gebruik van gezichtsherkenning en passende maatregelen te nemen om de privacy van individuen te beschermen.

In conclusie, gezichtsherkenningstechnologie heeft aanzienlijke potentieel in de beveiligingsindustrie en biedt een effectieve en innovatieve manier om de veiligheid te verbeteren. Het is echter cruciaal om deze technologie op een verantwoorde en ethische manier te gebruiken, rekening houdend met de privacy en de belangen van het individu.

Deel dit artikel via:

Vlog 11

Premium partners

Videoguard

SequriX

Seagate

Suricat

Wordt een partner