Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Nenova

BHVcertificaat.online

SmartCell

IDIS

Eizo

Multiwacht

Crown Security Services

2N

Oribi ID Solutions

Uniview

Secusoft

OSEC

VEB

HD Security

Unii

Alphatronics

Eagle Eye Networks

Optex

VVNL

Top Security

ASIS

NetworxConnect

Sequrix

VBN

Paxton

Hanwha Vision Europe

De Beveiligingsjurist

Lobeco

Trigion

VideoGuard

G4S

Paraat

Explicate

ASSA ABLOY

CSL

Advancis

Ajax Systems

Brivo

Alarm Meldnet

SmartSD

Bosch Security Systems

SMC Alarmcentrale

HID

Kiwa

JMB Groep

Securitas

CDVI

Seris

i-Pro

Avigilon Alta

Nimo Drone Security

PG Security Systems

20face

Masset Solutions

Centurion

NIBHV

Bydemes

EAL

Hikvision

Gold-IP

GFT

SOBA

Connect Security

VAIBS

Nimo Dog Security

ADI

Milestone

Seagate

Dero Security Products

DZ Technologies

RoSecure

Genetec

Akuvox

ARAS

Add Secure

Regio Control Veldt

Service Centrale Nederland

CardAccess

Traka ASSA ABLOY

Honeypot

12 maart 2024
Redactie
15:56

Een honeypot is een beveiligingshulpmiddel dat wordt gebruikt om potentiële aanvallen op computernetwerken te detecteren, te monitoren en te analyseren. Het concept van een honeypot is gebaseerd op het idee van lokken van aanvallers naar een gecontroleerde omgeving die lijkt op een echt systeem of netwerk, maar eigenlijk specifiek is opgezet om aanvallen te detecteren en te analyseren.

Honeypots worden vaak geïmplementeerd door beveiligingsprofessionals en organisaties als onderdeel van hun bredere cybersecurity-strategie. Zo worden ze gebruikt om aanvallers te lokken die het netwerk proberen binnen te dringen. Door verdachte activiteit te genereren, zoals pogingen om in te loggen op niet-bestaande systemen of het scannen van netwerkpoorten, kunnen honeypots ongeautoriseerde toegangspogingen identificeren. Door aanvallen te monitoren die gericht zijn op de honeypot, kunnen beveiligingsprofessionals inzicht krijgen in de methoden en technieken die worden gebruikt door potentiële aanvallers. Dit helpt bij het identificeren van nieuwe bedreigingen en het verbeteren van de algehele beveiliging van het netwerk. Honeypots kunnen ook worden gebruikt om informatie te verzamelen over aanvallers, zoals hun IP-adressen, gebruikte tools en technieken en hun doelen. Deze informatie kan worden gebruikt voor forensisch onderzoek en om beter te begrijpen wie de aanvallers zijn en wat hun motieven zijn.

Verschillende soorten honeypots

Research honeypots worden gebruikt voor onderzoek en analyse van aanvallen en worden vaak geïmplementeerd door beveiligingsonderzoekers en academici. Production honeypots worden ingezet in productieomgevingen om aanvallen op een actief netwerk te detecteren en te monitoren. High-interaction honeypots bootsen echte systemen na en bieden aanvallers een breed scala aan interactiemogelijkheden, waardoor gedetailleerde informatie kan worden verzameld over aanvalsactiviteiten. En Low-interaction honeypots simuleren slechts een beperkt aantal services of functies en bieden minder interactiemogelijkheden, maar zijn eenvoudiger te implementeren en te beheren.

Het gebruik van honeypots als onderdeel van een algehele cybersecurity-strategie kan organisaties helpen om proactief bedreigingen te detecteren, te analyseren en te mitigeren, waardoor de algehele beveiliging van hun netwerken wordt verbeterd.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Seagate

Videoguard

Suricat

Wordt een partner