Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

VEB

SmartSD

VAIBS

Eagle Eye Networks

Hikvision

IDIS

Paraat

EAL

SOBA

BHVcertificaat.online

CSL

Nenova

Oribi ID Solutions

Paxton

Advancis

20face

ASSA ABLOY

GFT

DZ Technologies

Secusoft

Alphatronics

Bydemes

Uniview

Lobeco

Trigion

Milestone

VBN

ARAS

VideoGuard

OSEC

Unii

Avigilon Alta

HD Security

JMB Groep

HID

Crown Security Services

Add Secure

NetworxConnect

Brivo

Regio Control Veldt

Eizo

Nimo Drone Security

Masset Solutions

De Beveiligingsjurist

Ajax Systems

ADI

i-Pro

Connect Security

Bosch Security Systems

Hanwha Vision Europe

NIBHV

Kiwa

Dero Security Products

SMC Alarmcentrale

Seris

Top Security

2N

Service Centrale Nederland

Optex

Explicate

G4S

Seagate

Centurion

Akuvox

VVNL

Securitas

ASIS

Nimo Dog Security

Gold-IP

CDVI

CardAccess

Multiwacht

PG Security Systems

Sequrix

SmartCell

Alarm Meldnet

Genetec

RoSecure

Traka ASSA ABLOY

International Ship and Port Facility Security Code (ISPS-code)

2 maart 2024
Redactie
13:28

De International Ship and Port Facility Security Code (ISPS-code) is een internationale standaard voor de beveiliging van schepen en havenfaciliteiten. Het is een onderdeel van de internationale inspanningen om de maritieme veiligheid te verbeteren en te waarborgen, vooral na de terroristische aanslagen van 11 september 2001. De ISPS-code is ontwikkeld door de International Maritime Organization (IMO), een gespecialiseerd agentschap van de Verenigde Naties dat verantwoordelijk is voor de veiligheid en beveiliging van de internationale scheepvaart.

Het belangrijkste doel van de ISPS-code is het voorkomen van terroristische aanvallen op schepen en havenfaciliteiten en het minimaliseren van de gevolgen van dergelijke aanvallen als ze toch plaatsvinden. De code bevat gedetailleerde voorschriften en richtlijnen voor het opstellen en implementeren van beveiligingsplannen voor schepen en havens, evenals voor het trainen en certificeren van beveiligingspersoneel.

De ISPS-code is van toepassing op alle schepen van 500 bruto tonnen of meer die internationale reizen maken, evenals op alle havens die deze schepen bedienen. Het vereist dat alle schepen en havenfaciliteiten een goedgekeurd beveiligingsplan hebben dat voldoet aan de voorschriften van de code en dat er passende beveiligingsmaatregelen worden genomen om de risico’s van terrorisme te verminderen.

Een van de belangrijkste bepalingen van de ISPS-code is de verplichting voor schepen en havenfaciliteiten om beveiligingsniveaus vast te stellen op basis van risicoanalyses. Dit betekent dat ze de potentiële dreigingen en kwetsbaarheden moeten evalueren en passende maatregelen moeten nemen om deze te mitigeren. Dit kan onder meer het implementeren van toegangscontroles, het verrichten van identiteitscontroles, het uitvoeren van surveillance en het installeren van beveiligingsapparatuur omvatten.

Een ander belangrijk aspect van de ISPS-code is de verplichting voor schepen en havenfaciliteiten om regelmatig veiligheidsaudits en beoordelingen uit te voeren om ervoor te zorgen dat hun beveiligingsmaatregelen effectief zijn en aan de voorschriften van de code voldoen. Deze audits worden uitgevoerd door erkende beveiligingsauditors die zijn opgeleid en gecertificeerd door de IMO.

De ISPS-code heeft een aanzienlijke impact gehad op de internationale scheepvaartindustrie en de wereldwijde handel. Het heeft geleid tot een aanzienlijke versterking van de beveiligingsmaatregelen op schepen en havenfaciliteiten, wat heeft bijgedragen aan een veiligere en veiligere maritieme omgeving. Het heeft ook geleid tot een verhoogd bewustzijn van het belang van maritieme beveiliging en heeft regeringen en bedrijven aangemoedigd om te investeren in beveiligingsinfrastructuur en -capaciteit.

Ondanks de voordelen heeft de implementatie van de ISPS-code ook uitdagingen met zich meegebracht, met name op het gebied van naleving en handhaving. Sommige landen hebben moeite gehad om aan de voorschriften van de code te voldoen vanwege beperkte middelen en capaciteit, terwijl andere landen te maken hebben gehad met problemen zoals corruptie en gebrek aan samenwerking tussen overheidsinstanties.

Al met al heeft de ISPS-code een belangrijke rol gespeeld bij het bevorderen van de maritieme veiligheid en het verminderen van de risico’s van terrorisme op zee. Het blijft een belangrijk instrument voor de internationale gemeenschap om de veiligheid van de scheepvaart te waarborgen en een veilige en beveiligde maritieme omgeving te bevorderen.

Deel dit artikel via:

Vlog 6

Premium partners

Seagate

Videoguard

Suricat

Wordt een partner