Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

SmartSD

NIBHV

ASSA ABLOY

Paxton

Advancis

CSL

Nenova

Akuvox

Ajax Systems

Seris

JMB Groep

Alphatronics

ASIS

Lobeco

CDVI

CardAccess

PG Security Systems

SMC Alarmcentrale

Paraat

ARAS

Multiwacht

2N

EAL

VBN

Uniview

Gold-IP

Nimo Drone Security

Genetec

De Beveiligingsjurist

VEB

Add Secure

Bosch Security Systems

VAIBS

Nimo Dog Security

Hikvision

RoSecure

Connect Security

HD Security

Secusoft

Seagate

BHVcertificaat.online

Oribi ID Solutions

VVNL

Crown Security Services

Alarm Meldnet

20face

Securitas

Regio Control Veldt

IDIS

i-Pro

ADI

DZ Technologies

Service Centrale Nederland

Brivo

Trigion

G4S

Kiwa

Milestone

Centurion

Dero Security Products

SOBA

SmartCell

HID

Traka ASSA ABLOY

Sequrix

Top Security

Avigilon Alta

NetworxConnect

VideoGuard

Eagle Eye Networks

Eizo

OSEC

Optex

Bydemes

GFT

Masset Solutions

Unii

Explicate

Hanwha Vision Europe

Koolmonoxidemelder

6 maart 2024
Redactie
16:32

Een koolmonoxidemelder is een apparaat dat is ontworpen om koolmonoxide (CO) in de lucht te detecteren en een alarmsignaal te activeren om de aanwezigen in een gebouw te waarschuwen voor de aanwezigheid van dit giftige gas. Koolmonoxide is een kleurloos, smaakloos en geurloos gas dat ontstaat bij onvolledige verbranding van brandstoffen zoals gas, olie, hout en kolen. Het is zeer giftig en kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, waaronder koolmonoxidevergiftiging en in extreme gevallen zelfs de dood.

Koolmonoxidemelders werken op een vergelijkbare manier als rookmelders, maar in plaats van rook detecteren ze koolmonoxidegas in de lucht. Ze bevatten een sensor die reageert op de aanwezigheid van koolmonoxide en een alarmsignaal activeert wanneer een bepaalde drempelwaarde wordt overschreden. Net als rookmelders kunnen koolmonoxidemelders op verschillende manieren worden gevoed, zoals batterijen, netstroom of een combinatie van beide.

Het alarmsignaal van een koolmonoxidemelder kan variëren van een luid geluidssignaal tot een visueel signaal, zoals knipperende lampjes. Sommige geavanceerde modellen kunnen zelfs verbonden zijn met een draadloos alarmsysteem of een smartphone-app, zodat gebruikers op afstand worden gewaarschuwd in geval van detectie van koolmonoxide.

Het plaatsen van koolmonoxidemelders in een gebouw is van cruciaal belang voor de veiligheid van de bewoners, vooral in ruimtes waar brandstofgestookte apparaten zoals boilers, kachels, open haarden en gasfornuizen worden gebruikt. Koolmonoxidemelders moeten worden geïnstalleerd op elke verdieping van een gebouw, bij voorkeur in de buurt van slaapkamers en andere slaapgedeeltes. Het wordt ook aanbevolen om een koolmonoxidemelder te plaatsen in de buurt van brandstofgestookte apparaten en in ruimtes waar de kans op koolmonoxideophoping het grootst is.

Het regelmatig testen, schoonmaken en onderhouden van koolmonoxidemelders is essentieel om ervoor te zorgen dat ze goed functioneren wanneer dat nodig is. Net als bij rookmelders moeten batterijen regelmatig worden vervangen en moeten melders worden vervangen volgens de aanbevelingen van de fabrikant, meestal om de 5-7 jaar.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Seagate

Suricat

Videoguard

Wordt een partner