Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

NIBHV

VVNL

Network Optix

Sequrix

ASIS

LUGN

Add Secure

G4S

ADI

HID

Synguard

ASSA ABLOY

Eagle Eye Networks

Paxton

MOBOTIX

Teletek

Milestone

Hikvision

VBN

SOBA

Kidde Commercial

SmartSD

Paralax

Nenova

Unii

Uniview

Crown Security Services

MPL

Alarm Meldnet

Seris

Aritech

Connect Security

Optex

Regio Control Veldt

Top Security

Eizo

BHVcertificaat.online

2N

VisionPlatform.ai

Intrasec

Trigion

HD Security

OpenEye

Brivo

Bydemes

Akuvox

Bosch Security Systems

IDIS

CDVI

VAIBS

SMC Alarmcentrale

Seagate

ARAS

Traka ASSA ABLOY

OSEC

SmartCell

Service Centrale Nederland

Masset

Lobeco

VGN Group

Genetec

Advancis

Secusoft

Alphatronics

Ajax Systems

i-Pro

Gold-IP

Hanwha Vision Europe

Distri Company

Multiwacht Security

VEB

Van Dusseldorp Training

Paraat

Centurion

Securitas

Koolmonoxidemelder

6 maart 2024
Redactie
16:32

Een koolmonoxidemelder is een apparaat dat is ontworpen om koolmonoxide (CO) in de lucht te detecteren en een alarmsignaal te activeren om de aanwezigen in een gebouw te waarschuwen voor de aanwezigheid van dit giftige gas. Koolmonoxide is een kleurloos, smaakloos en geurloos gas dat ontstaat bij onvolledige verbranding van brandstoffen zoals gas, olie, hout en kolen. Het is zeer giftig en kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, waaronder koolmonoxidevergiftiging en in extreme gevallen zelfs de dood.

Koolmonoxidemelders werken op een vergelijkbare manier als rookmelders, maar in plaats van rook detecteren ze koolmonoxidegas in de lucht. Ze bevatten een sensor die reageert op de aanwezigheid van koolmonoxide en een alarmsignaal activeert wanneer een bepaalde drempelwaarde wordt overschreden. Net als rookmelders kunnen koolmonoxidemelders op verschillende manieren worden gevoed, zoals batterijen, netstroom of een combinatie van beide.

Het alarmsignaal van een koolmonoxidemelder kan variëren van een luid geluidssignaal tot een visueel signaal, zoals knipperende lampjes. Sommige geavanceerde modellen kunnen zelfs verbonden zijn met een draadloos alarmsysteem of een smartphone-app, zodat gebruikers op afstand worden gewaarschuwd in geval van detectie van koolmonoxide.

Het plaatsen van koolmonoxidemelders in een gebouw is van cruciaal belang voor de veiligheid van de bewoners, vooral in ruimtes waar brandstofgestookte apparaten zoals boilers, kachels, open haarden en gasfornuizen worden gebruikt. Koolmonoxidemelders moeten worden geïnstalleerd op elke verdieping van een gebouw, bij voorkeur in de buurt van slaapkamers en andere slaapgedeeltes. Het wordt ook aanbevolen om een koolmonoxidemelder te plaatsen in de buurt van brandstofgestookte apparaten en in ruimtes waar de kans op koolmonoxideophoping het grootst is.

Het regelmatig testen, schoonmaken en onderhouden van koolmonoxidemelders is essentieel om ervoor te zorgen dat ze goed functioneren wanneer dat nodig is. Net als bij rookmelders moeten batterijen regelmatig worden vervangen en moeten melders worden vervangen volgens de aanbevelingen van de fabrikant, meestal om de 5-7 jaar.

Deel dit artikel via:

Vlog

Premium partners

Boon Edam

SequriX

Seagate

Suricat

Distri Company

Artitech Kidde Commercial

Wordt een partner