Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

OSEC

Gold-IP

Hikvision

Centurion

Nimo Drone Security

NIBHV

Add Secure

Paxton

Lobeco

ARAS

Advancis

Eizo

Multiwacht

Sequrix

i-Pro

Dero Security Products

SmartSD

EAL

Trigion

Seagate

NetworxConnect

CDVI

HID

Bosch Security Systems

BHVcertificaat.online

Connect Security

Alarm Meldnet

Akuvox

PG Security Systems

Ajax Systems

DZ Technologies

Uniview

20face

De Beveiligingsjurist

VVNL

HD Security

JMB Groep

RoSecure

VAIBS

Service Centrale Nederland

Seris

Alphatronics

SOBA

Brivo

VBN

Milestone

CSL

Unii

Hanwha Vision Europe

VEB

Avigilon Alta

Nenova

GFT

ASIS

Oribi ID Solutions

Crown Security Services

VideoGuard

Kiwa

Optex

IDIS

Explicate

Regio Control Veldt

Secusoft

2N

SmartCell

Traka ASSA ABLOY

Masset Solutions

Securitas

Top Security

Eagle Eye Networks

Bydemes

ASSA ABLOY

Genetec

SMC Alarmcentrale

G4S

ADI

CardAccess

Paraat

Nimo Dog Security

Luchtalarm

3 maart 2024
Redactie
07:31

Het luchtalarm in Nederland, ook bekend als de sirene, is een belangrijk onderdeel van het nationale alarmsysteem voor noodsituaties. Decennialang was het luchtalarm een vertrouwd geluid op de eerste maandag van de maand om 12.00 uur, maar in de recente jaren heeft het systeem geleidelijk aan terrein verloren.

Geschiedenis van het Luchtalarm

Het luchtalarm werd in Nederland geïntroduceerd als onderdeel van de civiele verdediging tijdens de Koude Oorlog in de jaren 50. Het primaire doel was om de bevolking te waarschuwen voor luchtaanvallen en nucleaire dreigingen. Tijdens deze periode werden duizenden sirenes door het hele land geïnstalleerd.

Na het einde van de Koude Oorlog werd het luchtalarm aangepast voor gebruik bij andere noodsituaties, zoals grote branden, chemische lekken, overstromingen en andere rampen waarbij evacuatie of beschermende maatregelen nodig zijn.

Doel van het Luchtalarm

Het luchtalarm heeft als hoofddoel om de bevolking te waarschuwen en te informeren over dreigende noodsituaties, zodat zij passende acties kunnen ondernemen om zichzelf en anderen in veiligheid te brengen. Dit kan evacuatie, schuilen of andere beschermende maatregelen omvatten, afhankelijk van de aard van de noodsituatie.

Werking van het Luchtalarm

Het luchtalarm wordt beheerd door de overheid en geactiveerd door de meldkamer van de veiligheidsregio’s in geval van een noodsituatie. Het alarm wordt doorgaans één keer per maand getest op de eerste maandag om 12.00 uur. Tijdens een noodsituatie kan het luchtalarm worden geactiveerd om de bevolking te waarschuwen en instructies te geven via een reeks van korte geluidssignalen.

Evolutie naar NL-Alert

Met de opkomst van mobiele technologieën en de groeiende penetratie van smartphones, is het luchtalarm geleidelijk aan minder effectief geworden als enige waarschuwingsmiddel. In 2012 werd NL-Alert geïntroduceerd als aanvulling op het luchtalarm. NL-Alert is een systeem waarmee de overheid berichten kan sturen naar mobiele telefoons in een specifiek gebied tijdens noodsituaties. Dit stelt de overheid in staat om gedetailleerde informatie te verstrekken over de noodsituatie en instructies te geven aan de getroffen burgers.

Toekomst van het Luchtalarm

In september 2021 kondigde demissionair minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid aan dat het luchtalarm eind 2025 zal worden afgeschaft en volledig zal worden vervangen door NL-Alert. Dit besluit heeft tot gemengde reacties geleid, waarbij sommige veiligheidsregio’s bezorgd zijn over het verlies van een vertrouwd waarschuwingssysteem en de mogelijke impact op kwetsbare groepen zoals laaggeletterden.

Conclusie

Het luchtalarm is lange tijd een belangrijk onderdeel geweest van het nationale alarmsysteem voor noodsituaties in Nederland. Hoewel het geleidelijk aan terrein heeft verloren ten gunste van modernere waarschuwingssystemen zoals NL-Alert, blijft het een herkenbaar symbool van alertheid en paraatheid in het geval van noodsituaties. Met de geplande afschaffing van het luchtalarm en de volledige overgang naar NL-Alert, zal Nederland zich aanpassen aan de evoluerende technologieën en communicatiemiddelen voor noodsituaties.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Seagate

Suricat

Videoguard

Wordt een partner