Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Eizo

HID

Akuvox

Hanwha Vision Europe

Sequrix

Dero Security Products

Paraat

Genetec

VAIBS

RoSecure

BHVcertificaat.online

20face

Service Centrale Nederland

Securitas

ASIS

Seagate

Kiwa

IDIS

Gold-IP

Paxton

HD Security

ARAS

Trigion

Traka ASSA ABLOY

Nimo Drone Security

i-Pro

SmartSD

Secusoft

Advancis

SmartCell

Multiwacht

VBN

DZ Technologies

Alphatronics

Eagle Eye Networks

Centurion

NetworxConnect

VEB

Bydemes

VideoGuard

Ajax Systems

VVNL

SMC Alarmcentrale

Lobeco

G4S

Masset Solutions

GFT

Alarm Meldnet

Explicate

Unii

NIBHV

CardAccess

Top Security

Bosch Security Systems

Optex

ADI

SOBA

Crown Security Services

Hikvision

CDVI

Add Secure

OSEC

CSL

Connect Security

Avigilon Alta

Milestone

2N

Nimo Dog Security

PG Security Systems

Brivo

Uniview

ASSA ABLOY

EAL

JMB Groep

Nenova

Regio Control Veldt

Oribi ID Solutions

Seris

De Beveiligingsjurist

Malware

1 maart 2024
Redactie
08:49

Malware, een samentrekking van de woorden ‘malicious software’, vormt een van de meest voorkomende en gevaarlijke dreigingen voor computersystemen en digitale apparaten. Deze kwaadaardige software kan variëren van virussen en wormen tot Trojaanse paarden en ransomware, en heeft de potentie om aanzienlijke schade aan te richten aan zowel individuen als organisaties.

Wat is Malware?

Malware is een overkoepelende term die wordt gebruikt om allerlei vormen van schadelijke software te beschrijven die is ontworpen om computersystemen binnen te dringen, gegevens te beschadigen of te stelen, en in sommige gevallen zelfs volledige controle over het getroffen systeem over te nemen. Malware kan op verschillende manieren worden verspreid, waaronder e-mailbijlagen, besmette websites, USB-sticks en geïnfecteerde software.

Soorten Malware:

  1. Virussen: Dit zijn programma’s die zichzelf kunnen vermenigvuldigen en verspreiden door zich te hechten aan andere bestanden of programma’s.
  2. Wormen: Wormen zijn zelfstandige programma’s die zichzelf kunnen verspreiden over netwerken en systemen zonder menselijke tussenkomst.
  3. Trojaanse Paarden: Trojaanse paarden lijken onschadelijke software, maar bevatten verborgen kwaadaardige functies die worden geactiveerd zodra ze worden uitgevoerd.
  4. Ransomware: Dit type malware versleutelt de gegevens van het slachtoffer en eist vervolgens losgeld voor het decoderen ervan.
  5. Spyware: Spyware verzamelt stiekem informatie over de activiteiten van de gebruiker en stuurt deze naar de aanvaller.

Impact van Malware:

De impact van malware kan verwoestend zijn voor individuen en organisaties. Het kan leiden tot verlies van gevoelige gegevens, financiële schade, verstoring van bedrijfsactiviteiten, identiteitsdiefstal en zelfs reputatieschade. Bovendien kan malware een poort openen voor verdere cyberaanvallen, zoals phishing en distributed denial-of-service (DDoS) aanvallen.

Bescherming tegen Malware:

Om zichzelf te beschermen tegen malware, moeten individuen en organisaties proactieve maatregelen nemen, waaronder:

  1. Gebruik van Antivirussoftware: Installeer en update regelmatig antivirussoftware om malware te detecteren en te verwijderen.
  2. Software Updates: Zorg ervoor dat alle software en besturingssystemen regelmatig worden bijgewerkt om bekende kwetsbaarheden te verhelpen.
  3. Voorzichtigheid met E-mails: Wees voorzichtig met het openen van bijlagen en klik niet op verdachte links in e-mails van onbekende afzenders.
  4. Beveiligde Wachtwoorden: Gebruik sterke, unieke wachtwoorden voor al uw online accounts en vermijd het delen van wachtwoorden met anderen.
  5. Bewustwording: Train medewerkers en gebruikers over de gevaren van malware en hoe ze verdachte activiteiten kunnen herkennen en rapporteren.

Door deze maatregelen te implementeren en regelmatig te blijven monitoren, kunnen individuen en organisaties zich beter beschermen tegen de dreiging van malware en hun digitale veiligheid versterken in dit tijdperk van toenemende cybercriminaliteit.

Deel dit artikel via:

Vlog 6

Premium partners

Seagate

Suricat

Videoguard

Wordt een partner