Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

VVNL

SmartSD

CardAccess

De Beveiligingsjurist

G4S

Secusoft

SmartCell

CDVI

20face

Avigilon Alta

RoSecure

VBN

Multiwacht

EAL

Paxton

SOBA

ASIS

Securitas

Traka ASSA ABLOY

VEB

Kiwa

Service Centrale Nederland

Advancis

Masset Solutions

2N

Akuvox

Unii

Dero Security Products

Hikvision

Alarm Meldnet

ASSA ABLOY

Trigion

Explicate

SMC Alarmcentrale

Connect Security

PG Security Systems

Sequrix

GFT

Eagle Eye Networks

Eizo

BHVcertificaat.online

HD Security

Lobeco

Nimo Drone Security

Nimo Dog Security

JMB Groep

Optex

Alphatronics

HID

VAIBS

Brivo

OSEC

CSL

i-Pro

Milestone

Paraat

Bydemes

Uniview

Top Security

Regio Control Veldt

Gold-IP

VideoGuard

Centurion

ARAS

Genetec

Add Secure

Bosch Security Systems

DZ Technologies

Seagate

NIBHV

Hanwha Vision Europe

ADI

Ajax Systems

IDIS

Seris

Oribi ID Solutions

Crown Security Services

NetworxConnect

Nenova

Man in the Middle (MITM) aanval

11 maart 2024
Redactie
13:30

Een Man in the Middle (MITM) aanval is een vorm van cyberaanval waarbij een aanvaller zich tussen de communicatie van twee partijen plaatst zonder dat ze zich daarvan bewust zijn. De aanvaller kan de communicatie onderscheppen, manipuleren of zelfs volledig overnemen.

Het proces van een MITM-aanval omvat meestal de volgende stappen:

  1. Interceptorpositie: De aanvaller plaatst zichzelf tussen de communicatiekanalen van twee partijen, zoals een computer en een server, of een gebruiker en een netwerk. Dit kan gebeuren door bijvoorbeeld een onveilig netwerk te compromitteren of door schadelijke software te gebruiken om de verkeersstroom te onderscheppen.
  2. Onderschepping: De aanvaller onderschept de gegevens die worden uitgewisseld tussen de twee partijen. Dit kan gevoelige informatie zijn, zoals inloggegevens, financiële gegevens, persoonlijke communicatie of andere vertrouwelijke gegevens.
  3. Manipulatie: Nadat de gegevens zijn onderschept, kan de aanvaller deze manipuleren voordat ze worden doorgestuurd naar de beoogde ontvanger. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat de aanvaller wijzigingen aanbrengt in de berichten of de inhoud van de gegevens aanpast.
  4. Doorsturen: Na het onderscheppen en mogelijk manipuleren van de gegevens, stuurt de aanvaller ze door naar de beoogde ontvanger. Deze ontvanger is zich meestal niet bewust van de tussenkomst van de aanvaller en vertrouwt op de integriteit van de ontvangen gegevens.

De impact van een MITM-aanval kan aanzienlijk zijn, aangezien het de vertrouwelijkheid, integriteit en beschikbaarheid van de gecommuniceerde gegevens kan schenden. Het kan leiden tot identiteitsdiefstal, financiële fraude, het lekken van gevoelige informatie, of het manipuleren van communicatie voor kwaadaardige doeleinden.

Om zichzelf te beschermen tegen MITM-aanvallen, moeten gebruikers en organisaties veilige communicatiepraktijken aannemen, zoals het gebruik van versleutelde verbindingen (bijvoorbeeld HTTPS), het vermijden van onveilige netwerken, en het gebruik van authenticatiemethoden zoals twee-factor authenticatie (2FA). Daarnaast moeten regelmatig software-updates worden geïnstalleerd en moeten gebruikers worden opgeleid over de gevaren van phishing en andere vormen van social engineering.

Deel dit artikel via:

Vlog 6

Premium partners

Suricat

Videoguard

Seagate

Wordt een partner