Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Ajax Systems

HID

NIBHV

VVNL

Advancis

De Beveiligingsjurist

Add Secure

Oribi ID Solutions

Lobeco

DZ Technologies

Milestone

Brivo

Alarm Meldnet

Nimo Dog Security

Trigion

OSEC

BHVcertificaat.online

Multiwacht

Sequrix

Gold-IP

Avigilon Alta

Regio Control Veldt

SMC Alarmcentrale

JMB Groep

CDVI

Alphatronics

Bydemes

Kiwa

Masset Solutions

G4S

Hanwha Vision Europe

Top Security

Crown Security Services

SmartSD

RoSecure

ASIS

Seagate

Seris

Eagle Eye Networks

Securitas

CardAccess

NetworxConnect

VEB

CSL

Akuvox

HD Security

Paraat

ADI

Bosch Security Systems

Eizo

i-Pro

Genetec

20face

PG Security Systems

Unii

Dero Security Products

ASSA ABLOY

Optex

EAL

Secusoft

2N

Centurion

SOBA

Hikvision

VAIBS

Nenova

IDIS

Nimo Drone Security

VideoGuard

Connect Security

Traka ASSA ABLOY

VBN

SmartCell

ARAS

Service Centrale Nederland

Paxton

Explicate

GFT

Uniview

Mobiele Eenheid

2 maart 2024
Redactie
14:19

De Mobiele Eenheid, afgekort als ME, is een bijzondere eenheid binnen de Nederlandse politie die wordt ingezet bij situaties waarbij grootschalige verstoring van de openbare orde dreigt of plaatsvindt. De ME staat bekend om haar robuuste optreden en wordt vaak ingezet bij demonstraties, voetbalwedstrijden, rellen en andere situaties waarbij de reguliere politiecapaciteit ontoereikend is om de orde te handhaven.

Geschiedenis en Ontstaan

De geschiedenis van de Mobiele Eenheid gaat terug tot de jaren 60 van de vorige eeuw, toen de behoefte ontstond aan een gespecialiseerde eenheid die kon optreden bij grootschalige ongeregeldheden. De eerste ME-eenheden werden opgericht in verschillende politieregio’s, maar in 1968 werden deze samengevoegd tot een landelijke eenheid onder de naam Mobiele Eenheid.

Taken en Verantwoordelijkheden

De belangrijkste taak van de Mobiele Eenheid is het handhaven van de openbare orde bij situaties waarbij sprake is van grootschalige verstoringen. Dit kan variëren van het in goede banen leiden van demonstraties tot het ingrijpen bij rellen en het voorkomen van escalatie van geweld. De ME treedt op als een flexibele en mobiele eenheid, vaak met gebruikmaking van gepantserde voertuigen, wapenstokken, schilden en andere beschermingsmiddelen.

Uitrusting en Training

De Mobiele Eenheid beschikt over gespecialiseerde uitrusting en training om haar taken effectief uit te voeren. ME’ers worden getraind in crowd control technieken, het gebruik van wapenstokken en schilden, en het vormen van linies om groepen mensen te controleren. Daarnaast worden zij uitgerust met beschermende kleding, helmen en gasmaskers om zichzelf te beschermen tegen geweld en andere gevaren.

Inzet en Optreden

De Mobiele Eenheid wordt ingezet bij verschillende soorten gebeurtenissen en situaties, waaronder:

  • Demonstraties: Bij grote demonstraties waarbij de openbare orde verstoord dreigt te worden, kan de ME worden ingezet om de demonstranten te begeleiden, te controleren en indien nodig op te treden bij ongeregeldheden.
  • Voetbalwedstrijden: Bij risicovolle voetbalwedstrijden wordt de ME ingezet om de orde te handhaven en supportersgroepen gescheiden te houden om confrontaties te voorkomen.
  • Rellen: Bij rellen of grootschalige ongeregeldheden, zoals bijvoorbeeld na voetbalwedstrijden of bij uit de hand gelopen evenementen, kan de ME worden ingezet om de situatie onder controle te krijgen en de rust te herstellen.

Internationale Samenwerking

Naast haar nationale taken kan de Mobiele Eenheid ook worden ingezet bij internationale evenementen of gebeurtenissen waarbij de Nederlandse politie assistentie verleent aan andere landen. De ME heeft bijvoorbeeld deelgenomen aan internationale politiemissies en heeft ervaring opgedaan in het handhaven van de openbare orde in diverse situaties over de hele wereld.

Kortom, de Mobiele Eenheid vormt een essentieel onderdeel van de Nederlandse politie en speelt een cruciale rol bij het handhaven van de openbare orde en veiligheid bij grootschalige evenementen, demonstraties en andere situaties waarbij de inzet van gespecialiseerde eenheden noodzakelijk is. Met haar flexibiliteit, training en uitrusting staat de ME garant voor een effectieve en doeltreffende handhaving van de openbare orde in Nederland.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Suricat

Videoguard

Seagate

Wordt een partner