Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

EAL

De Beveiligingsjurist

Traka ASSA ABLOY

Hikvision

ASIS

Eizo

Akuvox

Unii

ADI

Bydemes

Brivo

SmartCell

Milestone

Eagle Eye Networks

Secusoft

Alphatronics

Seagate

Alarm Meldnet

Ajax Systems

Service Centrale Nederland

Avigilon Alta

i-Pro

VideoGuard

SMC Alarmcentrale

Paxton

Oribi ID Solutions

Nimo Drone Security

Nimo Dog Security

CDVI

Sequrix

BHVcertificaat.online

Paraat

PG Security Systems

VVNL

Securitas

NIBHV

JMB Groep

VBN

OSEC

NetworxConnect

Uniview

Centurion

IDIS

2N

Advancis

SOBA

Connect Security

ARAS

Masset Solutions

Gold-IP

Trigion

Regio Control Veldt

Nenova

SmartSD

HD Security

Dero Security Products

Crown Security Services

20face

Multiwacht

ASSA ABLOY

Genetec

DZ Technologies

Bosch Security Systems

Hanwha Vision Europe

Kiwa

Optex

CardAccess

RoSecure

GFT

Seris

Add Secure

HID

Explicate

Top Security

VAIBS

VEB

Lobeco

G4S

CSL

Motion blur

11 maart 2024
Redactie
09:45

Motion blur is een fenomeen dat optreedt bij bewakingscamera’s en andere soorten camera’s, waarbij bewegende objecten onscherp lijken te zijn op de opgenomen beelden. Het wordt veroorzaakt doordat de sluitertijd van de camera niet snel genoeg is om de beweging van het object scherp vast te leggen, waardoor een onscherp of vervaagd effect ontstaat.

Dit fenomeen kan voorkomen in situaties waarin bewegende objecten worden vastgelegd door een camera met een lange sluitertijd, zoals bij beweging in het gezichtsveld van de camera of bij snelle bewegingen van de camera zelf. Motion blur kan verschillende oorzaken hebben, waaronder:

  1. Lange sluitertijd: Als de sluitertijd van de camera te langzaam is ingesteld, kan dit leiden tot motion blur, vooral bij snel bewegende objecten.
  2. Bewegingsonscherpte: Wanneer de camera zelf beweegt tijdens het maken van een opname, kan dit resulteren in bewegingsonscherpte en dus motion blur.
  3. Snelle beweging van objecten: Objecten die snel bewegen binnen het gezichtsveld van de camera kunnen ook motion blur veroorzaken, vooral als de camera de beweging niet snel genoeg kan volgen.

Motion blur kan zowel een ongewenst als een gewenst effect zijn, afhankelijk van de context van de opname. In sommige gevallen kan het een artistiek effect toevoegen aan de beelden, terwijl het in andere gevallen de beeldkwaliteit kan verminderen en de bruikbaarheid van de opgenomen beelden kan aantasten, met name bij bewakingscamera’s waar scherpe en duidelijke beelden van cruciaal belang kunnen zijn voor veiligheidsdoeleinden.

Om motion blur te minimaliseren, kunnen verschillende maatregelen worden genomen, zoals het aanpassen van de sluitertijd van de camera, het gebruik van beeldstabilisatie technologieën, het verminderen van de beweging van de camera zelf, of het gebruik van speciale software voor het verminderen van bewegingsonscherpte bij het bewerken van de beelden.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Suricat

Videoguard

Seagate

Wordt een partner