Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Eagle Eye Networks

Hanwha Vision Europe

20face

Dero Security Products

CDVI

ARAS

Trigion

Gold-IP

Traka ASSA ABLOY

DZ Technologies

CardAccess

G4S

VideoGuard

Brivo

PG Security Systems

Securitas

NetworxConnect

Nenova

Explicate

ASSA ABLOY

Alphatronics

Hikvision

Nimo Dog Security

ASIS

Sequrix

ADI

Regio Control Veldt

Service Centrale Nederland

Lobeco

HID

HD Security

Ajax Systems

Add Secure

Nimo Drone Security

Centurion

Masset Solutions

JMB Groep

IDIS

Bosch Security Systems

BHVcertificaat.online

Kiwa

Uniview

De Beveiligingsjurist

Eizo

VEB

VBN

Milestone

Multiwacht

2N

GFT

Crown Security Services

Paxton

Genetec

Secusoft

Seris

SMC Alarmcentrale

RoSecure

Seagate

i-Pro

SmartCell

SOBA

VVNL

Alarm Meldnet

Avigilon Alta

VAIBS

Oribi ID Solutions

Unii

Akuvox

Optex

OSEC

NIBHV

Top Security

Advancis

CSL

Connect Security

SmartSD

Paraat

Bydemes

EAL

Noodstroomaggregaat

9 maart 2024
Redactie
14:12

Een noodstroomaggregaat, ook wel generator of noodgenerator genoemd, is een apparaat dat elektrische energie produceert wanneer de reguliere stroomvoorziening uitvalt. Het wordt gebruikt om kritieke elektrische apparatuur en systemen van stroom te voorzien tijdens noodsituaties, zoals stroomuitval als gevolg van natuurrampen, technische storingen, of onderhoudswerkzaamheden aan het elektriciteitsnetwerk.

Hoe werkt een noodstroomaggregaat?

Een noodstroomaggregaat werkt op basis van een verbrandingsmotor die wordt aangedreven door brandstof, zoals diesel, benzine, aardgas of propaan. De verbrandingsmotor drijft een generator aan die elektrische energie produceert. Wanneer de reguliere stroomvoorziening uitvalt, start het noodstroomaggregaat automatisch op en neemt het de stroomvoorziening over.

Toepassingen van noodstroomaggregaten:

  1. Kritieke infrastructuren: Noodstroomaggregaten worden gebruikt in kritieke infrastructuren zoals ziekenhuizen, datacenters, telecommunicatietorens, luchthavens en waterzuiveringsinstallaties om ervoor te zorgen dat essentiële systemen blijven werken tijdens stroomuitval.
  2. Commerciële en industriële toepassingen: Bedrijven en fabrieken gebruiken noodstroomaggregaten om de continuïteit van hun bedrijfsactiviteiten te waarborgen tijdens stroomstoringen, wat kan leiden tot productieverlies en financiële schade.
  3. Residentiële toepassingen: Sommige huiseigenaren installeren noodstroomaggregaten om hun woningen van stroom te voorzien tijdens stroomuitval, waardoor ze essentiële apparaten zoals verlichting, koelkasten, verwarmingssystemen en medische apparatuur kunnen blijven gebruiken.

Belangrijke kenmerken van noodstroomaggregaten:

  1. Automatische start: Veel noodstroomaggregaten zijn uitgerust met een automatisch startsysteem dat de generator automatisch laat opstarten zodra de stroomvoorziening uitvalt, wat een snelle en naadloze overgang naar noodstroom mogelijk maakt.
  2. Capaciteit: Noodstroomaggregaten zijn verkrijgbaar in verschillende capaciteiten, variërend van enkele kilowatts tot enkele megawatts, afhankelijk van de specifieke behoeften van de toepassing.
  3. Brandstoftype: Noodstroomaggregaten kunnen draaien op verschillende brandstoffen, waaronder diesel, benzine, aardgas en propaan. Het gekozen brandstoftype is afhankelijk van factoren zoals beschikbaarheid, kosten en milieueffecten.
  4. Onderhoud: Regelmatig onderhoud van een noodstroomaggregaat is essentieel om ervoor te zorgen dat het goed functioneert tijdens noodsituaties. Dit omvat het controleren van brandstofniveaus, het testen van de automatische startfunctie en het uitvoeren van periodieke inspecties en onderhoudswerkzaamheden aan de motor en generator.
Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Suricat

Seagate

Videoguard

Wordt een partner