Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

CardAccess

BHVcertificaat.online

De Beveiligingsjurist

Ajax Systems

Alarm Meldnet

Dero Security Products

SmartSD

VBN

Regio Control Veldt

Hanwha Vision Europe

ASIS

Brivo

NetworxConnect

Alphatronics

Nimo Drone Security

Kiwa

Explicate

Avigilon Alta

IDIS

Milestone

CSL

VAIBS

ARAS

Add Secure

G4S

Connect Security

JMB Groep

VEB

Securitas

Advancis

20face

VVNL

PG Security Systems

Centurion

Unii

VideoGuard

Top Security

Optex

Oribi ID Solutions

Secusoft

Gold-IP

NIBHV

HID

Trigion

Masset Solutions

EAL

RoSecure

HD Security

Traka ASSA ABLOY

Seagate

SMC Alarmcentrale

SOBA

i-Pro

Nenova

Sequrix

Eizo

Bydemes

2N

CDVI

Multiwacht

Seris

Bosch Security Systems

Crown Security Services

Genetec

Service Centrale Nederland

Paxton

ADI

Nimo Dog Security

Paraat

Uniview

Hikvision

Akuvox

OSEC

ASSA ABLOY

DZ Technologies

Eagle Eye Networks

SmartCell

GFT

Lobeco

Penetratietest

11 maart 2024
Redactie
13:40

Een penetratietest, ook wel bekend als pentest, is een gecontroleerde aanval op een computersysteem, netwerk, applicatie of IT-infrastructuur om de beveiligingszwaktes ervan te identificeren en te evalueren. Het hoofddoel van een penetratietest is om potentiële kwetsbaarheden te ontdekken voordat kwaadwillende actoren er misbruik van kunnen maken.

Tijdens een penetratietest simuleert een team van beveiligingsprofessionals of ethische hackers de acties die een echte aanvaller zou kunnen uitvoeren om toegang te krijgen tot het systeem of om gevoelige informatie te stelen. Dit kan onder meer het scannen van het netwerk, het identificeren van zwakke wachtwoorden, het uitbuiten van bekende softwarekwetsbaarheden, het uitvoeren van phishing-aanvallen of het verkennen van andere mogelijke aanvalsvectoren omvatten.

De penetratietest kan verschillende niveaus van diepgang hebben, afhankelijk van de specifieke behoeften en doelstellingen van de organisatie. Sommige tests kunnen zich bijvoorbeeld richten op specifieke applicaties of systemen, terwijl andere tests een breder scala aan beveiligingsaspecten kunnen onderzoeken, zoals netwerkbeveiliging, fysieke beveiliging, sociale engineering en meer.

Na afloop van de penetratietest ontvangt de organisatie een gedetailleerd rapport met de bevindingen, waaronder de geïdentificeerde kwetsbaarheden, de potentiële impact ervan op de beveiliging en aanbevelingen voor verbetering. Op basis van deze bevindingen kan de organisatie proactief maatregelen nemen om de beveiliging te versterken en de risico’s te minimaliseren.

Over het algemeen is een penetratietest een belangrijk onderdeel van het bredere beveiligingsbeleid van een organisatie en helpt het om de algehele veiligheid van systemen en gegevens te waarborgen door potentiële zwakke punten bloot te leggen en tijdig corrigerende maatregelen te nemen.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Suricat

Videoguard

Seagate

Wordt een partner