Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

ASIS

i-Pro

Securitas

Service Centrale Nederland

G4S

Explicate

Dero Security Products

Alarm Meldnet

RoSecure

Milestone

SmartCell

Trigion

HD Security

ASSA ABLOY

VBN

Uniview

De Beveiligingsjurist

Avigilon Alta

Secusoft

SmartSD

Centurion

Hanwha Vision Europe

Nenova

Masset Solutions

GFT

Bydemes

PG Security Systems

Sequrix

Top Security

Hikvision

CSL

ADI

Eizo

Regio Control Veldt

BHVcertificaat.online

VVNL

NIBHV

SOBA

Optex

Oribi ID Solutions

2N

Unii

Traka ASSA ABLOY

EAL

Paraat

VEB

Paxton

Kiwa

Gold-IP

Bosch Security Systems

Lobeco

Seagate

Add Secure

SMC Alarmcentrale

Ajax Systems

Advancis

20face

VideoGuard

CardAccess

Connect Security

Alphatronics

DZ Technologies

OSEC

NetworxConnect

Brivo

Akuvox

Multiwacht

Crown Security Services

VAIBS

Seris

IDIS

Nimo Drone Security

Eagle Eye Networks

Genetec

JMB Groep

ARAS

Nimo Dog Security

CDVI

HID

Pepperspray

16 maart 2024
Redactie
13:17

Pepperspray, ook wel bekend als OC-spray (oleoresin capsicum), is een chemische stof die wordt gebruikt voor zelfverdediging en om aanvallers tijdelijk uit te schakelen door intense pijn en tijdelijke blindheid te veroorzaken. Het actieve ingrediënt in pepperspray is capsaïcine, een stof die van nature voorkomt in hete pepers zoals chilipepers.

Pepperspray wordt vaak gebruikt door wetshandhavingsinstanties, beveiligingspersoneel en soms ook door burgers voor persoonlijke veiligheid. Hier zijn enkele groepen die pepperspray mogen gebruiken:

  1. Politieagenten: Wetshandhavingsagenten dragen vaak pepperspray als onderdeel van hun standaarduitrusting voor zelfverdediging en het handhaven van de openbare orde. Ze gebruiken pepperspray om verdachten onder controle te houden, agressieve personen te stoppen, of om zichzelf te beschermen tijdens confrontaties.
  2. Beveiligingspersoneel: Beveiligingspersoneel, zoals particuliere beveiligers, bewakers, of beveiligingsagenten, kunnen ook pepperspray dragen en gebruiken als onderdeel van hun werkzaamheden. Ze kunnen pepperspray gebruiken om zichzelf te verdedigen tegen aanvallers of om verdachte personen te stoppen.
  3. Burgers voor zelfverdediging: In Nederland is het bezit en gebruik van pepperspray gereguleerd door de wet. Pepperspray wordt beschouwd als een verboden wapen volgens de Wet wapens en munitie (Wwm). Dit betekent dat het over het algemeen verboden is voor burgers om pepperspray te bezitten, te dragen, of te gebruiken voor zelfverdediging. Het onrechtmatig bezitten of gebruiken van pepperspray kan leiden tot strafrechtelijke vervolging en ernstige consequenties.

Het gebruik van pepperspray is gebonden aan bepaalde richtlijnen en wetten om misbruik te voorkomen en de veiligheid van zowel de gebruiker als anderen te waarborgen. Personen die pepperspray mogen dragen en gebruiken, worden vaak getraind in het juiste gebruik ervan en moeten zich houden aan de geldende wet- en regelgeving met betrekking tot zelfverdediging en het gebruik van geweld.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Suricat

Videoguard

Seagate

Wordt een partner