Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Centurion

Explicate

Unii

Regio Control Veldt

GFT

Akuvox

Ajax Systems

Dero Security Products

CSL

Seris

BHVcertificaat.online

Avigilon Alta

Alarm Meldnet

ASSA ABLOY

20face

PG Security Systems

Nimo Dog Security

SmartSD

CardAccess

Crown Security Services

VVNL

Kiwa

OSEC

CDVI

VBN

Milestone

VEB

Alphatronics

Hikvision

Lobeco

Eizo

G4S

Bosch Security Systems

Paraat

Uniview

NetworxConnect

Hanwha Vision Europe

Oribi ID Solutions

Secusoft

Paxton

VideoGuard

RoSecure

Advancis

Masset Solutions

ADI

Multiwacht

Bydemes

Seagate

EAL

i-Pro

Traka ASSA ABLOY

Nenova

Sequrix

HD Security

Securitas

VAIBS

HID

SOBA

NIBHV

Gold-IP

Nimo Drone Security

Genetec

IDIS

Service Centrale Nederland

De Beveiligingsjurist

DZ Technologies

SMC Alarmcentrale

Connect Security

ARAS

SmartCell

Add Secure

Eagle Eye Networks

Brivo

JMB Groep

ASIS

Top Security

Trigion

Optex

2N

Phishing

28 februari 2024
Redactie
16:34

Phishing is een vorm van cybercriminaliteit waarbij frauduleuze entiteiten, bekend als ‘phishers’, proberen gevoelige informatie van individuen te stelen, zoals gebruikersnamen, wachtwoorden, creditcardgegevens en andere persoonlijke of financiële gegevens. Deze aanvallen worden meestal uitgevoerd via e-mails, sms-berichten, telefoongesprekken of nepwebsites die zijn ontworpen om legitieme communicatie of websites na te bootsen.

Typisch phishing-scenario’s:

  1. Verhuld als legitieme communicatie: De phisher stuurt een e-mail of sms-bericht dat eruitziet als een legitieme communicatie van een bekend bedrijf, zoals een bank, een online winkel of een overheidsinstantie. De berichten bevatten vaak urgente verzoeken om persoonlijke informatie bij te werken, accounts te verifiëren of verdachte activiteiten te onderzoeken.
  2. Doelwit verleiden: De e-mail of het bericht bevat een link naar een nepwebsite die sterk lijkt op de echte website van het bedrijf. Het doel is om het slachtoffer te verleiden op de link te klikken en hun gevoelige informatie in te voeren.
  3. Gegevens stelen: Zodra het slachtoffer op de link klikt, wordt hij of zij omgeleid naar de nepwebsite, waar hen wordt gevraagd om inloggegevens, creditcardgegevens of andere persoonlijke informatie in te voeren. Deze gegevens worden vervolgens door de phisher verzameld en gebruikt voor frauduleuze doeleinden, zoals identiteitsdiefstal of financiële fraude.

Phishing-aanvallen kunnen ook worden uitgevoerd via telefoongesprekken, waarbij de phisher zich voordoet als een vertegenwoordiger van een legitiem bedrijf en het slachtoffer probeert te overtuigen om persoonlijke of financiële informatie te verstrekken.

Het is belangrijk voor individuen om op hun hoede te zijn voor verdachte berichten, links en verzoeken om persoonlijke informatie, en om altijd de echtheid van communicatie te verifiëren voordat ze gevoelige informatie verstrekken. Het gebruik van sterke, unieke wachtwoorden en het regelmatig controleren van bank- en creditcardafschriften kan ook helpen om phishingaanvallen te voorkomen. Organisaties kunnen ook preventieve maatregelen nemen, zoals het implementeren van phishing-awareness training voor medewerkers en het gebruik van e-mailbeveiligingsoplossingen om phishing-e-mails te detecteren en blokkeren.

Deel dit artikel via:

Vlog 6

Premium partners

Videoguard

Suricat

Seagate

Wordt een partner