Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

IDIS

Dero Security Products

NIBHV

Kiwa

Nimo Drone Security

Centurion

Uniview

Top Security

Alarm Meldnet

Akuvox

HD Security

Eizo

RoSecure

Milestone

Brivo

CDVI

Trigion

SmartSD

Bydemes

VEB

Nimo Dog Security

VBN

2N

Avigilon Alta

Securitas

CSL

Genetec

ARAS

ADI

OSEC

20face

VVNL

Multiwacht

Lobeco

HID

JMB Groep

G4S

BHVcertificaat.online

Gold-IP

VAIBS

Advancis

Traka ASSA ABLOY

Connect Security

DZ Technologies

Seagate

Bosch Security Systems

CardAccess

Ajax Systems

Explicate

Regio Control Veldt

Paxton

SmartCell

Eagle Eye Networks

Paraat

Add Secure

Nenova

Unii

VideoGuard

Hikvision

Alphatronics

Seris

GFT

ASSA ABLOY

Masset Solutions

PG Security Systems

Optex

NetworxConnect

i-Pro

Service Centrale Nederland

Hanwha Vision Europe

De Beveiligingsjurist

Secusoft

Sequrix

Crown Security Services

ASIS

EAL

SMC Alarmcentrale

SOBA

Oribi ID Solutions

Plofkraak

2 maart 2024
Redactie
17:02

Een plofkraak is een gewelddadige vorm van criminele activiteit waarbij criminelen explosieven gebruiken om geldautomaten op te blazen met als doel de inhoud ervan te stelen. Deze vorm van criminaliteit is gericht op het snel verkrijgen van grote hoeveelheden geld en gaat vaak gepaard met aanzienlijke schade aan eigendommen en het veroorzaken van gevaar voor de omgeving.

Bij een plofkraak plaatsen criminelen meestal explosieven, zoals gasflessen of zelfgemaakte explosieven, in de geldautomaat. Vervolgens blazen ze de geldautomaat op, waardoor niet alleen de geldautomaat zelf, maar ook het gebouw waarin deze zich bevindt, zware schade kan oplopen. Door de explosie wordt vaak ook glaswerk in de omgeving verbrijzeld en kunnen aangrenzende gebouwen beschadigd raken.

Het doel van de criminelen is om toegang te krijgen tot het geld dat zich in de geldautomaat bevindt. Dit kan leiden tot het stelen van grote sommen geld, wat voor de criminelen een aantrekkelijke buit vormt. Na de plofkraak proberen de criminelen zo snel mogelijk te vluchten, vaak met behulp van gestolen voertuigen die later worden achtergelaten of in brand worden gestoken om sporen uit te wissen.

Plofkraken worden meestal ’s nachts uitgevoerd wanneer er minder mensen op straat zijn en er minder kans is om betrapt te worden. De daders opereren vaak in georganiseerde bendes en gebruiken geavanceerde technieken en materialen om de explosieven te plaatsen en te laten detoneren.

De gevolgen van plofkraken zijn vaak verstrekkend. Naast de financiële schade aan de geldautomaten en de gebouwen waarin ze zich bevinden, kan een plofkraak ook leiden tot gewonden of zelfs dodelijke slachtoffers als gevolg van de explosie of het rondvliegende puin. Bovendien zorgen plofkraken voor maatschappelijke onrust en een gevoel van onveiligheid bij de bevolking.

Om plofkraken te voorkomen en te bestrijden, worden verschillende maatregelen genomen, zoals het verbeteren van de beveiliging van geldautomaten, het intensiveren van surveillancemaatregelen rondom geldautomaten en het samenwerken tussen wetshandhavingsinstanties en financiële instellingen om plofkraken op te lossen en daders te vervolgen. Daarnaast worden er technologische oplossingen ontwikkeld, zoals systemen die de uitgifte van geld automatisch kunnen blokkeren bij verdachte activiteiten rondom geldautomaten.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Videoguard

Seagate

Suricat

Wordt een partner