Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Dero Security Products

Secusoft

G4S

MOBOTIX

Intrasec

Add Secure

NIBHV

ASSA ABLOY

VVNL

Crown Security Services

Aritech

IDIS

PG Security Systems

Hikvision

NetworxConnect

OSEC

Nenova

Seagate

Oribi ID Solutions

Masset

Hanwha Vision Europe

Top Security

Milestone

SmartCell

ADI

HID

VideoGuard

ARAS

Paxton

VBN

Lobeco

SmartSD

HD Security

Paraat

Gold-IP

Bydemes

2N

CDVI

Sequrix

Brivo

i-Pro

Multiwacht

SMC Alarmcentrale

Unii

Traka ASSA ABLOY

Service Centrale Nederland

ASIS

CSL

Eizo

Seris

Kidde Commercial

Connect Security

Securitas

Genetec

Alarm Meldnet

Eagle Eye Networks

Uniview

Bosch Security Systems

VEB

Akuvox

Centurion

Optex

Advancis

Distri Company

Network Optix

Regio Control Veldt

SOBA

Alphatronics

BHVcertificaat.online

EAL

Ajax Systems

Avigilon Alta

Kiwa

VAIBS

Trigion

Plofkraak

2 maart 2024
Redactie
17:02

Een plofkraak is een gewelddadige vorm van criminele activiteit waarbij criminelen explosieven gebruiken om geldautomaten op te blazen met als doel de inhoud ervan te stelen. Deze vorm van criminaliteit is gericht op het snel verkrijgen van grote hoeveelheden geld en gaat vaak gepaard met aanzienlijke schade aan eigendommen en het veroorzaken van gevaar voor de omgeving.

Bij een plofkraak plaatsen criminelen meestal explosieven, zoals gasflessen of zelfgemaakte explosieven, in de geldautomaat. Vervolgens blazen ze de geldautomaat op, waardoor niet alleen de geldautomaat zelf, maar ook het gebouw waarin deze zich bevindt, zware schade kan oplopen. Door de explosie wordt vaak ook glaswerk in de omgeving verbrijzeld en kunnen aangrenzende gebouwen beschadigd raken.

Het doel van de criminelen is om toegang te krijgen tot het geld dat zich in de geldautomaat bevindt. Dit kan leiden tot het stelen van grote sommen geld, wat voor de criminelen een aantrekkelijke buit vormt. Na de plofkraak proberen de criminelen zo snel mogelijk te vluchten, vaak met behulp van gestolen voertuigen die later worden achtergelaten of in brand worden gestoken om sporen uit te wissen.

Plofkraken worden meestal ’s nachts uitgevoerd wanneer er minder mensen op straat zijn en er minder kans is om betrapt te worden. De daders opereren vaak in georganiseerde bendes en gebruiken geavanceerde technieken en materialen om de explosieven te plaatsen en te laten detoneren.

De gevolgen van plofkraken zijn vaak verstrekkend. Naast de financiële schade aan de geldautomaten en de gebouwen waarin ze zich bevinden, kan een plofkraak ook leiden tot gewonden of zelfs dodelijke slachtoffers als gevolg van de explosie of het rondvliegende puin. Bovendien zorgen plofkraken voor maatschappelijke onrust en een gevoel van onveiligheid bij de bevolking.

Om plofkraken te voorkomen en te bestrijden, worden verschillende maatregelen genomen, zoals het verbeteren van de beveiliging van geldautomaten, het intensiveren van surveillancemaatregelen rondom geldautomaten en het samenwerken tussen wetshandhavingsinstanties en financiële instellingen om plofkraken op te lossen en daders te vervolgen. Daarnaast worden er technologische oplossingen ontwikkeld, zoals systemen die de uitgifte van geld automatisch kunnen blokkeren bij verdachte activiteiten rondom geldautomaten.

Deel dit artikel via:

Vlog

Premium partners

Seagate

Artitech Kidde Commercial

Suricat

Distri Company

SequriX

Videoguard

Wordt een partner