Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

20face

Seris

Milestone

Brivo

SMC Alarmcentrale

NIBHV

BHVcertificaat.online

Eagle Eye Networks

Securitas

Masset Solutions

HD Security

Network Optix

Service Centrale Nederland

CSL

Oribi ID Solutions

Alarm Meldnet

Secusoft

VideoGuard

GFT

Seagate

Explicate

DZ Technologies

Uniview

Regio Control Veldt

Avigilon Alta

NetworxConnect

EAL

Sequrix

i-Pro

VBN

Centurion

Paraat

Advancis

ASSA ABLOY

ARAS

Hanwha Vision Europe

Bosch Security Systems

Optex

HID

SmartSD

Eizo

Nimo Drone Security

Ajax Systems

JMB Groep

Multiwacht

Kiwa

RoSecure

VVNL

Connect Security

Nimo Dog Security

Top Security

Dero Security Products

Unii

IDIS

Traka ASSA ABLOY

2N

Trigion

Bydemes

Gold-IP

CardAccess

De Beveiligingsjurist

CDVI

ASIS

Crown Security Services

Alphatronics

G4S

SmartCell

Lobeco

VAIBS

SOBA

Nenova

VEB

Akuvox

OSEC

Add Secure

Hikvision

Genetec

PG Security Systems

ADI

Paxton

Ransomware

25 februari 2024
Redactie
22:10

Ransomware is een vorm van kwaadaardige software (malware) die wordt gebruikt door cybercriminelen om gegevens te versleutelen en vervolgens losgeld te eisen van slachtoffers om hun gegevens terug te krijgen. Deze vorm van cyberaanval heeft de afgelopen jaren wereldwijd veel aandacht gekregen vanwege de ernstige gevolgen ervan voor zowel individuen als organisaties.

Ransomware werkt door het infecteren van computers of netwerken en vervolgens het versleutelen van gegevens, waardoor ze ontoegankelijk worden voor de gebruiker. Zodra de gegevens zijn versleuteld, krijgt het slachtoffer een bericht te zien waarin wordt gevraagd om losgeld te betalen in ruil voor de sleutel die nodig is om de gegevens te decoderen en toegang te herstellen. De cybercriminelen eisen meestal betaling in cryptocurrencies zoals Bitcoin, omdat dit anoniem is en moeilijk te traceren.

Ransomware kan op verschillende manieren worden verspreid, waaronder phishing-e-mails, malafide websites, kwetsbaarheden in software en netwerken, en zelfs via besmette USB-drives. Zodra een systeem is geïnfecteerd, kan de ransomware zich snel verspreiden naar andere computers en systemen in het netwerk, waardoor de impact nog groter wordt.

De impact van ransomware-aanvallen kan verwoestend zijn voor zowel individuen als organisaties. Voor individuele slachtoffers kan het leiden tot verlies van belangrijke persoonlijke gegevens, inclusief foto’s, documenten en andere bestanden die mogelijk niet kunnen worden hersteld zonder betaling van het losgeld. Voor organisaties kan ransomware leiden tot ernstige verstoringen van de bedrijfsvoering, verlies van gevoelige informatie, financiële verliezen en reputatieschade.

Om ransomware-aanvallen te voorkomen en te bestrijden, zijn er verschillende maatregelen die individuen en organisaties kunnen nemen. Ten eerste is het belangrijk om regelmatig back-ups te maken van belangrijke gegevens en deze op te slaan op een externe locatie die niet is verbonden met het netwerk. Op deze manier kunnen gegevens worden hersteld zonder te hoeven betalen voor het losgeld.

Daarnaast is het essentieel om up-to-date te blijven met beveiligingspatches en updates voor software en besturingssystemen. Veel ransomware-aanvallen maken gebruik van bekende kwetsbaarheden in software die kunnen worden gepatcht met de nieuwste updates. Het is ook belangrijk om beveiligingssoftware zoals antivirus- en antimalwareprogramma’s te gebruiken en regelmatig scans uit te voeren op verdachte activiteiten.

Verder is bewustwording en training van werknemers cruciaal om ransomware-aanvallen te voorkomen. Werknemers moeten worden getraind in het herkennen van phishing-e-mails, verdachte websites en andere vormen van sociale engineering die kunnen leiden tot ransomware-infecties. Het implementeren van strikte toegangscontroles en beveiligingsmaatregelen, zoals het beperken van gebruikersrechten en het monitoren van netwerkactiviteiten, kan ook helpen om de verspreiding van ransomware te voorkomen.

Al met al blijft ransomware een ernstige bedreiging voor de digitale veiligheid en het welzijn van individuen en organisaties over de hele wereld. Door proactieve maatregelen te nemen om ransomware-aanvallen te voorkomen en voorbereid te zijn op een snelle respons in geval van een infectie, kunnen gebruikers en organisaties hun gegevens en systemen beschermen tegen deze verwoestende vorm van cybercriminaliteit. Back-ups zijn belangrijk, maar niet voldoende. Steeds vaker dreigen de criminelen namelijk met het doorverkopen van persoonsgegevens die op het getroffen computersysteem zijn gevonden, wat tot grote imagoschade en boetes van privacy-autoriteiten kan leiden.

Deel dit artikel via:

Vlog 11

Premium partners

Seagate

SequriX

Suricat

Videoguard

Wordt een partner