Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Secusoft

Network Optix

CDVI

ADI

i-Pro

Hikvision

Top Security

Bosch Security Systems

VAIBS

Lobeco

Hanwha Vision Europe

Alarm Meldnet

Paraat

VVNL

VEB

Genetec

Service Centrale Nederland

Uniview

Connect Security

Crown Security Services

IDIS

NetworxConnect

Kidde Commercial

Optex

Add Secure

Seris

VideoGuard

PG Security Systems

Seagate

Intrasec

Masset

HID

Alphatronics

Nenova

Avigilon Alta

Milestone

BHVcertificaat.online

G4S

Kiwa

Eagle Eye Networks

Eizo

HD Security

Aritech

Centurion

2N

Distri Company

Brivo

Akuvox

Unii

ARAS

Paxton

SmartCell

ASSA ABLOY

Bydemes

Multiwacht

VBN

Advancis

Gold-IP

EAL

Regio Control Veldt

SmartSD

Ajax Systems

CSL

Sequrix

MOBOTIX

SOBA

Trigion

Traka ASSA ABLOY

NIBHV

Dero Security Products

ASIS

OSEC

SMC Alarmcentrale

Oribi ID Solutions

Securitas

Rootkit

12 maart 2024
Redactie
15:11

Een rootkit is een vorm van kwaadaardige software die heimelijk en persistent toegang verleent tot een computer of een ander elektronisch apparaat, vaak zonder medeweten of toestemming van de gebruiker. Het doel van een rootkit is om ongeautoriseerde toegang te verschaffen tot het systeem en om zijn aanwezigheid te verbergen voor de gebruiker en beveiligingssoftware.

Rootkits kunnen verschillende vormen aannemen en verschillende technieken gebruiken om hun doelen te bereiken. Ze kunnen bijvoorbeeld bestanden en processen verbergen, netwerkactiviteit maskeren, gebruikers- en systeembestanden wijzigen, of zelfs de controle over het hele systeem overnemen.

Het woord ‘root’ in ‘rootkit’ verwijst naar de hoogste gebruikersrechten op een Unix-achtig besturingssysteem, vergelijkbaar met de beheerdersrechten op een Windows-systeem. Door deze rechten te verkrijgen, kan een rootkit diepgaande wijzigingen aanbrengen in het systeem, waardoor het moeilijk kan zijn om zijn aanwezigheid te detecteren en te verwijderen.

Rootkits worden vaak gebruikt door cybercriminelen om heimelijk toegang te krijgen tot systemen, vertrouwelijke informatie te stelen, of om andere vormen van schadelijke activiteiten uit te voeren, zoals het installeren van andere malware of het opzetten van botnets. Ze kunnen worden verspreid via verschillende aanvalsvector, waaronder geïnfecteerde e-mailbijlagen, kwaadaardige websites, of via kwetsbaarheden in software.

Het detecteren en verwijderen van rootkits kan een uitdaging zijn vanwege hun vermogen om zich diep in het systeem te verbergen. Gespecialiseerde tools en software voor het detecteren van rootkits worden vaak gebruikt door beveiligingsprofessionals om verdachte activiteiten te monitoren en mogelijke infecties te identificeren. Daarnaast is het belangrijk om software en systemen regelmatig bij te werken en te patchen om kwetsbaarheden te verminderen en de kans op infecties te minimaliseren.

Deel dit artikel via:

Vlog

Premium partners

Seagate

SequriX

Artitech Kidde Commercial

Suricat

Distri Company

Videoguard

Wordt een partner