Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Dero Security Products

VEB

VideoGuard

DZ Technologies

Sequrix

2N

Avigilon Alta

Trigion

Unii

Multiwacht

Explicate

Add Secure

20face

Connect Security

Regio Control Veldt

ADI

ARAS

Bosch Security Systems

CardAccess

G4S

NIBHV

Oribi ID Solutions

Paraat

ASSA ABLOY

SmartSD

VVNL

Centurion

i-Pro

ASIS

Gold-IP

Akuvox

Securitas

IDIS

Nenova

Brivo

Alarm Meldnet

Bydemes

Uniview

EAL

Top Security

RoSecure

HD Security

Paxton

Nimo Drone Security

De Beveiligingsjurist

Traka ASSA ABLOY

Advancis

Ajax Systems

JMB Groep

Kiwa

Optex

Masset Solutions

Seris

GFT

VBN

BHVcertificaat.online

PG Security Systems

SOBA

CSL

Eagle Eye Networks

Secusoft

SMC Alarmcentrale

OSEC

Alphatronics

Genetec

Lobeco

Crown Security Services

SmartCell

HID

Seagate

NetworxConnect

Nimo Dog Security

Hanwha Vision Europe

Eizo

Hikvision

VAIBS

Service Centrale Nederland

Milestone

CDVI

Trojan

12 maart 2024
Redactie
15:39

Een trojan, ook bekend als een Trojaans paard, is kwaadaardige software die zich vermomt als legitieme software of bestanden om ongemerkt toegang te krijgen tot een computersysteem. Net als het beroemde Trojaanse paard uit de Griekse mythologie, lijkt een trojan op het eerste gezicht onschadelijk of zelfs nuttig, maar bevat het in werkelijkheid schadelijke code die schade kan aanrichten aan het systeem of gegevens kan stelen.

Trojans kunnen verschillende vormen aannemen, waaronder:

  1. Backdoor Trojans: Deze trojans openen een achterdeur op het geïnfecteerde systeem, waardoor hackers op afstand toegang kunnen krijgen tot het systeem zonder dat de gebruiker het merkt.
  2. Downloader Trojans: Deze trojans zijn ontworpen om andere kwaadaardige software of malware te downloaden en te installeren op het getroffen systeem.
  3. Keylogger Trojans: Deze trojans registreren alle toetsaanslagen die een gebruiker op zijn toetsenbord typt, inclusief inloggegevens, wachtwoorden en andere gevoelige informatie.
  4. Remote Access Trojans (RATs): Deze trojans geven hackers volledige controle over het geïnfecteerde systeem, waardoor ze bestanden kunnen bekijken, programma’s kunnen uitvoeren, webcam- en microfoonactiviteit kunnen bespioneren, enzovoort.
  5. Banking Trojans: Deze trojans zijn gericht op het stelen van financiële gegevens, zoals bankrekeningnummers, creditcardgegevens en inloggegevens van online bankieren.

Trojans worden vaak verspreid via kwaadaardige e-mailbijlagen, valse software-updates, besmette websites of peer-to-peer-netwerken. Eenmaal geïnstalleerd, kunnen trojans aanzienlijke schade aanrichten aan het systeem, waaronder het stelen van gevoelige informatie, het beschadigen van bestanden, het installeren van andere malware en het vertragen van de prestaties van het systeem. Het is daarom belangrijk om antivirussoftware en firewallbescherming te gebruiken en voorzichtig te zijn bij het openen van e-mailbijlagen of het downloaden van bestanden van onbekende bronnen om het risico op trojaninfecties te minimaliseren.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Videoguard

Suricat

Seagate

Wordt een partner