Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Alphatronics

Nimo Drone Security

Dero Security Products

i-Pro

ASIS

HD Security

Bosch Security Systems

Traka ASSA ABLOY

VBN

Crown Security Services

Nimo Dog Security

Advancis

VideoGuard

Avigilon Alta

CDVI

Akuvox

PG Security Systems

Eizo

Gold-IP

Top Security

Hikvision

Regio Control Veldt

SmartSD

G4S

RoSecure

DZ Technologies

Eagle Eye Networks

Add Secure

Seagate

EAL

Securitas

Ajax Systems

SOBA

Paxton

Trigion

Service Centrale Nederland

Connect Security

De Beveiligingsjurist

Hanwha Vision Europe

Sequrix

VVNL

Uniview

Centurion

ASSA ABLOY

Explicate

20face

Multiwacht

Paraat

Milestone

Optex

VEB

Nenova

Lobeco

2N

IDIS

Kiwa

CSL

SMC Alarmcentrale

Alarm Meldnet

Seris

Secusoft

CardAccess

Oribi ID Solutions

ADI

Bydemes

HID

ARAS

SmartCell

NIBHV

Masset Solutions

GFT

OSEC

JMB Groep

Brivo

Unii

BHVcertificaat.online

Genetec

VAIBS

NetworxConnect

Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)

1 maart 2024
Redactie
15:54

Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is een officieel document dat wordt afgegeven door de overheid, specifiek door de dienst Justis van het Ministerie van Justitie en Veiligheid in Nederland. Deze verklaring geeft informatie over het justitiële verleden van een persoon. Het doel van een VOG is om te bevestigen dat iemand geen strafbare feiten heeft gepleegd die relevant zijn voor het doel waarvoor de verklaring wordt aangevraagd, zoals bijvoorbeeld een baan in de kinderopvang, onderwijs, zorg, of bij vrijwilligerswerk met kwetsbare groepen.

Een VOG kan worden aangevraagd door zowel natuurlijke personen als rechtspersonen, zoals bedrijven en organisaties. De aanvrager moet een formulier invullen waarin wordt aangegeven voor welk doel de VOG nodig is. De aanvraag wordt vervolgens beoordeeld door het Ministerie van Justitie en Veiligheid, waarbij wordt gekeken naar het justitiële verleden van de aanvrager. Als er geen relevante strafbare feiten zijn gevonden, wordt de VOG afgegeven.

Het verkrijgen van een VOG kan van belang zijn voor verschillende sectoren en functies waarbij een zorgvuldige screening van het verleden van een persoon vereist is, zoals werken met kinderen, ouderen, gehandicapten, of in gevoelige overheidsfuncties. Het is echter belangrijk op te merken dat een VOG geen garantie biedt voor goed gedrag in de toekomst, maar slechts aangeeft dat er op dat moment geen relevante strafbare feiten bekend zijn bij de overheid.

Een bijzondere variant is de VOG politiegegevens (VOG P). Dat is een VOG, waarbij naast justitiële documentatie (strafblad) ook altijd politiegegevens worden geraadpleegd. Én waarbij deze politiegegevens op zichzelf doorslaggevend kunnen zijn voor de weigering van de VOG. Ook als de aanvrager verder geen strafblad heeft. Dit laatste is bij een VOG NP niet mogelijk.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Seagate

Videoguard

Suricat

Wordt een partner