Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Unii

20face

Masset Solutions

Ajax Systems

Securitas

Sequrix

CardAccess

Hanwha Vision Europe

CSL

OSEC

IDIS

BHVcertificaat.online

VBN

Kiwa

ASSA ABLOY

NetworxConnect

Genetec

Trigion

Gold-IP

Explicate

VideoGuard

Secusoft

SMC Alarmcentrale

Regio Control Veldt

NIBHV

Seris

ASIS

Milestone

Seagate

HID

VAIBS

Uniview

VEB

DZ Technologies

ARAS

JMB Groep

Oribi ID Solutions

EAL

SmartCell

Service Centrale Nederland

Avigilon Alta

De Beveiligingsjurist

Advancis

Bydemes

Centurion

CDVI

Nimo Dog Security

Paxton

Top Security

Add Secure

Paraat

HD Security

Lobeco

SOBA

Bosch Security Systems

Connect Security

RoSecure

Eizo

Crown Security Services

Hikvision

2N

i-Pro

ADI

Optex

VVNL

Dero Security Products

G4S

Alarm Meldnet

PG Security Systems

Alphatronics

Multiwacht

Nenova

Eagle Eye Networks

Brivo

Traka ASSA ABLOY

SmartSD

Nimo Drone Security

GFT

Akuvox

Vluchtwegsignalering

9 maart 2024
Redactie
14:31

Vluchtwegsignalering heeft als hoofddoel mensen in staat te stellen snel en veilig een gebouw te verlaten tijdens noodsituaties zoals brand, stroomuitval of andere calamiteiten. Het biedt duidelijke en zichtbare markeringen die de weg naar de nooduitgangen aangeven, zelfs in omstandigheden met weinig licht of rookontwikkeling. Deze signaleringssystemen dragen bij aan het minimaliseren van paniek, het verminderen van verwarring en het bevorderen van een georganiseerde evacuatie.

Om effectief te zijn, moet vluchtwegsignalering voldoen aan verschillende vereisten en normen. Enkele belangrijke aspecten zijn:

  1. Duidelijkheid en Zichtbaarheid: Vluchtwegsignalering moet duidelijk en zichtbaar zijn, zelfs onder verschillende omstandigheden zoals rook, duisternis of mist. Dit vereist heldere markeringen, pictogrammen en verlichting die de weg naar de nooduitgangen aangeven.
  2. Betrouwbaarheid: Vluchtwegsignaleringssystemen moeten betrouwbaar zijn en altijd beschikbaar zijn, zelfs tijdens stroomuitval of andere noodsituaties. Dit vereist hoogwaardige componenten, back-upvoeding en regelmatig onderhoud om optimale prestaties te garanderen.
  3. Duurzaamheid: Vluchtwegsignalering moet duurzaam zijn en bestand zijn tegen extreme omstandigheden zoals brand, waterlekken en mechanische schokken. Dit vereist robuuste constructie en weerbestendige materialen.
  4. Naleving van voorschriften: Vluchtwegsignalering moet voldoen aan wettelijke voorschriften en normen die zijn vastgesteld door overheidsinstanties en brancheorganisaties. Deze voorschriften omvatten richtlijnen voor de installatie, het ontwerp, de helderheid en de locatie van vluchtwegsignaleringssystemen.

Belang van Vluchtwegsignalering

Vluchtwegsignalering is van vitaal belang voor het waarborgen van de veiligheid van mensen tijdens noodsituaties. Het biedt een duidelijke en zichtbare route naar de nooduitgangen, helpt paniek te minimaliseren en bevordert een georganiseerde evacuatie. Effectieve vluchtwegsignalering kan levens redden en letsel minimaliseren door mensen te begeleiden naar veilige locaties buiten het gebouw.

Vluchtwegsignalering is verplicht in een ruimte waardoor een verkeersroute loopt. Als een ruimte bestemd is voor meer dan 50 personen is vluchtwegsignalering ook verplicht. 

Ook bij nooduitgangen en vluchtwegen is vluchtwegsignalering bijna altijd verplicht. De armaturen hangen altijd boven de deur of op de muur (bij een splitsing van gangen). Zo weten mensen waar ze naar toe moeten. De verlichting werkt bij stroomuitval op een accu, zodat zij bij calamiteiten altijd blijft branden. Deze verlichting is ook verkrijgbaar in led-armaturen. Een bijzondere variant is dynamische vluchtwegsignalering. Deze kan van richting veranderen, afhankelijk van de locatie van de brand in het gebouw.

Vluchtwegsignalering dient te voldoen aan eisen die genoemd worden in de NEN 3011 en de NEN-EN 1838.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Videoguard

Suricat

Seagate

Wordt een partner