Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

ADI

Uniview

SOBA

CardAccess

ASSA ABLOY

SMC Alarmcentrale

Unii

2N

Regio Control Veldt

RoSecure

Trigion

Nenova

DZ Technologies

Multiwacht

Connect Security

IDIS

Crown Security Services

NetworxConnect

Hikvision

HID

Secusoft

ARAS

Ajax Systems

Nimo Drone Security

Service Centrale Nederland

VBN

Explicate

20face

SmartSD

GFT

NIBHV

Akuvox

BHVcertificaat.online

Brivo

De Beveiligingsjurist

Lobeco

HD Security

Kiwa

VAIBS

VEB

Paraat

Traka ASSA ABLOY

PG Security Systems

JMB Groep

Alarm Meldnet

ASIS

SmartCell

Gold-IP

Sequrix

Milestone

Optex

Oribi ID Solutions

Nimo Dog Security

Centurion

Securitas

Alphatronics

Advancis

Eagle Eye Networks

Add Secure

Paxton

VVNL

CSL

Avigilon Alta

CDVI

G4S

Bydemes

i-Pro

OSEC

Genetec

Hanwha Vision Europe

Dero Security Products

Eizo

VideoGuard

Top Security

Seagate

Bosch Security Systems

Masset Solutions

EAL

Seris

WhatsApp fraude

2 maart 2024
Redactie
13:45

WhatsApp fraude, ook wel bekend als Vriend in nood-oplichting, is een vorm van fraude waarbij oplichters zich voordoen als bekenden of autoriteiten via het WhatsApp-platform om geld of persoonlijke informatie te verkrijgen van nietsvermoedende slachtoffers. Deze vorm van fraude is de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen en heeft geleid tot financiële verliezen en emotionele stress bij veel mensen wereldwijd.

Deze vorm van fraude kan op verschillende manieren worden uitgevoerd. Een veelvoorkomende methode is het hacken of klonen van WhatsApp-accounts van vrienden, familieleden of zelfs zakelijke contacten van het slachtoffer. Nadat het account is gehackt of gekloond, stuurt de oplichter berichten naar de contacten van het slachtoffer, waarbij hij zich voordoet als het slachtoffer zelf en hen vraagt om geld over te maken naar een bepaalde rekening onder het voorwendsel van een noodsituatie. Soms nemen oplichters minder moeite. Zij sturen een app vanaf een prepaid telefoon en doen zich voor als een kind dat de telefoon is kwijtgeraakt en daarom een ander nummer heeft. De ouder moet dan snel geld overmaken om het kind uit de problemen te helpen.

Een andere veelvoorkomende vorm van WhatsApp fraude is het gebruik van nepaccounts die lijken op die van bekende personen, zoals bankmedewerkers, overheidsfunctionarissen of zelfs familieleden van het slachtoffer. De oplichters sturen berichten naar het slachtoffer waarin ze beweren dat er een urgent probleem is dat snel moet worden opgelost, zoals het blokkeren van een bankrekening of het betalen van een boete. Ze vragen het slachtoffer om persoonlijke gegevens of geld over te maken naar een bepaalde rekening om het probleem op te lossen.

WhatsApp fraude kan ook voorkomen in de vorm van phishingberichten, waarbij oplichters valse links sturen naar het slachtoffer via WhatsApp. Deze links leiden vaak naar valse websites die zijn ontworpen om eruit te zien als legitieme websites van banken, overheidssites of andere organisaties. Op deze valse websites wordt het slachtoffer gevraagd om persoonlijke informatie in te voeren, zoals inloggegevens, creditcardgegevens of burgerservicenummers, die vervolgens door de oplichters worden gebruikt voor identiteitsdiefstal of frauduleuze transacties.

Om WhatsApp fraude te voorkomen, zijn er verschillende voorzorgsmaatregelen die mensen kunnen nemen. Ten eerste is het belangrijk om altijd alert te zijn op verdachte berichten of verzoeken om geld of persoonlijke informatie via WhatsApp. Verifieer altijd de identiteit van de afzender door persoonlijk contact op te nemen met de persoon via een ander kanaal, zoals een telefoongesprek of een ander berichtenplatform, voordat gereageerd wordt op verdachte berichten.

Daarnaast is het belangrijk om nooit persoonlijke informatie of financiële gegevens te delen via WhatsApp of andere berichtenplatforms, tenzij zeker is dat de persoon aan wie de informatie wordt verstrekt, betrouwbaar is. Voorzichtigheid is ook nodig met het klikken op links in WhatsApp-berichten, vooral als ze afkomstig zijn van onbekende afzenders of er verdacht uitzien.

Wie slachtoffer is geworden van WhatsApp fraude, dient onmiddellijk contact op te nemen met de bank of creditcardmaatschappij om verdachte transacties te melden en accounts te beveiligen. Daarnaast kan contact worden opgenomen met de politie om aangifte te doen van de fraude.

WhatsApp fraude is een groeiend probleem dat steeds meer mensen treft. Door alert te zijn op verdachte berichten en voorzorgsmaatregelen te nemen om persoonlijke informatie te beschermen, kan worden voorkomen dat men slachtoffer wordt van deze vorm van fraude.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Seagate

Videoguard

Suricat

Wordt een partner