Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Multiwacht

BHVcertificaat.online

DZ Technologies

Unii

Eizo

HD Security

ASSA ABLOY

Nimo Dog Security

Advancis

Crown Security Services

SOBA

Nimo Drone Security

Hikvision

Regio Control Veldt

ADI

CSL

Kiwa

Securitas

ASIS

Lobeco

VEB

Akuvox

JMB Groep

Eagle Eye Networks

SMC Alarmcentrale

Optex

EAL

Hanwha Vision Europe

Milestone

HID

Paxton

De Beveiligingsjurist

Trigion

Nenova

NetworxConnect

20face

Alarm Meldnet

Seris

NIBHV

GFT

Explicate

Masset Solutions

Secusoft

PG Security Systems

VAIBS

Connect Security

SmartCell

RoSecure

Avigilon Alta

OSEC

Bydemes

Service Centrale Nederland

Gold-IP

G4S

Top Security

Add Secure

Uniview

CardAccess

Centurion

VBN

2N

SmartSD

Bosch Security Systems

Paraat

ARAS

Traka ASSA ABLOY

Oribi ID Solutions

Brivo

Dero Security Products

IDIS

Ajax Systems

Sequrix

Genetec

VideoGuard

CDVI

VVNL

Alphatronics

i-Pro

Seagate

Witwassen

25 februari 2024
Redactie
21:47

Witwassen van geld is een ernstig misdrijf dat wereldwijd wordt veroordeeld vanwege de schadelijke effecten op de economie, de samenleving en de integriteit van het financiële systeem. Het is een proces waarbij illegaal verkregen geld wordt omgezet in legale middelen of activa, zodat de oorsprong van het geld wordt verhuld en het lijkt alsof het afkomstig is van legitieme bronnen.

Het witwassen van geld wordt vaak uitgevoerd in drie fasen: de plaatsing, de versluiering en de integratie. Tijdens de plaatsingsfase wordt het illegaal verkregen geld geïnjecteerd in het financiële systeem, meestal door middel van contante stortingen, leningen of investeringen in legale bedrijven. Dit stelt de daders in staat om het geld te verbergen en het te laten opgaan in de legale economie. Vervolgens vindt de versluieringsfase plaats, waarbij de herkomst van het geld wordt verhuld door het door verschillende transacties en rekeningen te leiden, vaak internationaal, om de traceerbaarheid te bemoeilijken. Tot slot, tijdens de integratiefase, wordt het geld teruggebracht naar de legale economie, bijvoorbeeld door het te investeren in vastgoed, luxe goederen of andere activa.

Er zijn verschillende methoden die worden gebruikt bij het witwassen van geld, waaronder structurering (ook bekend als smurfen), waarbij grote sommen geld worden opgesplitst in kleinere transacties om detectie te voorkomen; het gebruik van offshore-bedrijven en bankrekeningen om de identiteit van de eigenaar te verhullen; en het gebruik van complexe financiële transacties en derivaten om de oorsprong van het geld te verdoezelen. Daarnaast wordt ook vaak gebruik gemaakt van contante activiteiten, zoals casino’s, gokken en illegale handel, waarbij grote sommen geld worden omgezet in legale activa.

Het witwassen van geld heeft ernstige gevolgen voor de samenleving, de economie en de integriteit van het financiële systeem. Het stelt criminelen in staat om de winsten van hun illegale activiteiten te behouden en te gebruiken voor verdere criminele activiteiten, zoals drugshandel, mensenhandel en terrorismefinanciering. Bovendien leidt het tot een verlies van vertrouwen in het financiële systeem en ondermijnt het de integriteit van financiële instellingen, wat kan leiden tot economische schade en destabilisatie.

Om het witwassen van geld effectief te bestrijden, hebben overheden, wetshandhavingsinstanties en financiële instellingen wereldwijd maatregelen genomen om verdachte transacties te detecteren en te rapporteren, en om de regelgeving en de handhaving ervan te versterken. Dit omvat onder meer het opzetten van anti-witwaswetgeving en regelgeving, het implementeren van Know Your Customer (KYC)-procedures, het verbeteren van toezicht en controlemechanismen, en het bevorderen van internationale samenwerking en informatie-uitwisseling tussen landen.

Al met al blijft het witwassen van geld een ernstig en wijdverbreid probleem dat een bedreiging vormt voor de integriteit van het financiële systeem en de veiligheid van samenlevingen wereldwijd. Het vereist een gezamenlijke inspanning van overheden, wetshandhavingsinstanties, financiële instellingen en de private sector om effectieve maatregelen te nemen om het te bestrijden en de criminele netwerken die erachter zitten te ontmaskeren en aan te pakken.

Deel dit artikel via:

Vlog 6

Premium partners

Videoguard

Suricat

Seagate

Wordt een partner