Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Paxton

Nimo Drone Security

Crown Security Services

OSEC

Gold-IP

NIBHV

Nenova

Optex

Oribi ID Solutions

Securitas

20face

HID

Service Centrale Nederland

Connect Security

Dero Security Products

SmartSD

Secusoft

SmartCell

2N

Regio Control Veldt

Traka ASSA ABLOY

Uniview

Paraat

Kiwa

Alarm Meldnet

Avigilon Alta

Nimo Dog Security

VBN

VVNL

Hanwha Vision Europe

JMB Groep

ARAS

CSL

Masset Solutions

ASSA ABLOY

NetworxConnect

VAIBS

PG Security Systems

Trigion

HD Security

i-Pro

RoSecure

Hikvision

EAL

Sequrix

CardAccess

Alphatronics

Akuvox

Genetec

Bydemes

Unii

Centurion

Top Security

SOBA

Eizo

VideoGuard

Bosch Security Systems

Add Secure

SMC Alarmcentrale

ASIS

DZ Technologies

Ajax Systems

De Beveiligingsjurist

Advancis

Multiwacht

Eagle Eye Networks

Seris

Explicate

VEB

Seagate

GFT

Lobeco

BHVcertificaat.online

IDIS

Milestone

ADI

Brivo

G4S

CDVI

Zeroday-aanval

12 maart 2024
Redactie
15:50

Een Zeroday (0-day) aanval is een type cyberaanval waarbij een aanvaller misbruik maakt van een beveiligingslek in software, besturingssystemen of netwerkapparaten voordat de ontwikkelaars van die software of apparaten op de hoogte zijn van het lek. Het woord ‘Zeroday’ verwijst naar het feit dat ontwikkelaars nog geen tijd hebben gehad om een patch of oplossing te ontwikkelen en uit te brengen voordat de aanvaller het lek exploiteert. Het cijfer ‘0’ duidt op de nul dagen die beschikbaar zijn voor patching voordat het lek wordt misbruikt.

Zeroday-aanvallen worden beschouwd als bijzonder gevaarlijk omdat ze aanvallers in staat stellen om systemen binnen te dringen en schadelijke activiteiten uit te voeren zonder dat gebruikers of beheerders zich bewust zijn van de kwetsbaarheid. Dit kan leiden tot diefstal van gevoelige gegevens, verstoring van systemen, financiële schade of zelfs spionage.

De meest voorkomende doelen van Zeroday-aanvallen zijn populaire softwaretoepassingen, besturingssystemen zoals Windows of Linux, webbrowsers en plug-ins, evenals netwerkapparaten zoals routers en switches. Aanvallers gebruiken vaak verschillende technieken om Zeroday-kwetsbaarheden te vinden, zoals reverse engineering, fuzzing, of het gebruik van geheime exploitatieplatforms die beschikbaar zijn op de zwarte markt.

Om zichzelf te beschermen tegen Zeroday-aanvallen moeten organisaties en individuen proactieve beveiligingsmaatregelen implementeren, zoals het regelmatig bijwerken van software en besturingssystemen met de nieuwste patches en updates, het gebruik van up-to-date antivirus- en antimalwareprogramma’s, het implementeren van firewalls en het monitoren van netwerkverkeer op verdachte activiteiten. Bovendien kunnen beveiligingsonderzoekers en ethische hackers Zeroday-kwetsbaarheden opsporen en melden aan softwareleveranciers om tijdige patches te ontwikkelen en de beveiliging te verbeteren.

Deel dit artikel via:

Vlog 6

Premium partners

Videoguard

Suricat

Seagate

Wordt een partner