Security Essen kleiner, maar ook innovatiever

Dat Security Essen in omvang flink geslonken is, was het eerste wat bezoekers en exposanten opviel. Toch werd een bijzonder gevarieerd aanbod gepresenteerd en was in vergelijking met eerdere edities aanzienlijk meer innovatie te zien. Dat alles maakte een reisje naar de industriestad toch nog wel de moeite waard.

Hoewel Security Essen nog maar een derde in omvang is in vergelijking met enkele jaren geleden, is het nog altijd de grootste beveiligingsvakbeurs van Europa. Toch ervaren veel bezoekers het als een gemis dat veel multinationals niet meer van de partij zijn en dat zelfs hele grote Duitse partijen de beurs links hebben laten liggen. Bedrijven als Axis, Bosch, Geutebrück, Kötter, Dorma Kaba, Mobotix en Siemens schitterden van afwezigheid, terwijl zij in het verleden zo ongeveer een halve hal afhuurden. Het zijn nu de Chinezen die de meeste vierkante meters afnemen, hoewel ook die aangeven zich meer op ‘verticale’ beurzen te zullen gaan richten. Het is een trend die ook in andere landen speelt en die grote beursorganisaties niet lijken te kunnen volgen, door met kleinschaligere, regionale evenementen te komen met een duidelijk inhoudelijk thema. Ook aan Security Essen is sinds de jaren 80 van de vorige eeuw conceptueel nauwelijks iets veranderd.

Ontmoetingsplaatsen
Wat wel in positieve zin verandert is de manier waarop bedrijven zich presenteren. In plaats van de stand vol te hangen met producten, worden ontmoetingsplaatsen gecreëerd waar diepgaand over mogelijke oplossingen gesproken kan worden. Mensen gaan sinds de komst van internet tenslotte niet meer naar een beurs om nieuws te vernemen, maar om elkaar persoonlijk te ontmoeten en inspiratie op te doen voor het aanpakken van nieuwe uitdagingen. Dat maakt het aan de andere kant moeilijk om noviteiten te ontdekken. Daarvoor is in de meeste gevallen een gesprek noodzakelijk. Zo viel bij Advancis een mechanische speurhond van Boston Dynamics op, die vanuit het PSIM Winguard aangestuurd kan worden, maar het echte nieuws zat onder de motorkap van het securitymanagementsysteem, zo vertelde Michel Noort. Voorheen konden ontwikkelaars via een SDK koppelingen realiseren tussen hun applicaties en Winguard, maar in de nieuwste versie X5 is de API geïntegreerd, waardoor veel flexibeler nieuwe toepassingen ontwikkeld kunnen worden. Wat Advancis voorheen zelf deed, kan nu door derden worden gedaan, al houdt de fabrikant altijd wel een vinger aan de pols, zodat de kwaliteit van het platform gewaarborgd blijft. Klanten kunnen overigens voor het gemak hun vertrouwde interface blijven gebruiken.

Nieuwe trend
Interessante noviteiten van Hollandse bodem zijn te zien bij HTC. Deze fabrikant kan nu complete toegangsoplossingen bouwen op basis van de beveiligingsniveaus SR2, RC2, RC3, RC4, RC5 en FB6. Ook werden op de beurs enkele mobiele ‘speedgates’ gepresenteerd, die ideaal zijn voor bouwplaatsen en evenementen. Verder toonde HTC ‘speedgates’ met bovenop schrikdraad om overklimmen tegen te gaan.
Ook uit Nederland was Sequrix, dat administratieve software voor particuliere beveiligingsorganisaties ontwikkeld en waarbij veel nieuwe functies door klanten zijn bedacht. Nu het bedrijf uitbreidt naar Duitsland, zullen ook daar nieuwe ideeën worden ontwikkeld, waar uiteindelijk klanten in de Benelux ook weer van kunnen profiteren.
ASSA ABLOY behoorde tot de grote partijen die ontbrak op Security Essen 2022, maar dochter Traka was wel van de partij met een nieuwe, fraai vormgegeven serie sleutelkasten met afgeronde hoeken. Het is een nieuwe trend in een wereld die tot nu toe gekenmerkt wordt door spartaans staal. Ook het bedieningsgemak is sterk verbeterd. Sleutels kunnen zelfs op basis van gezichtsherkenning worden afgegeven.

Partnerships
Dahua toonde op de prachtige stand verschillende verticale oplossingen voor onder andere de industrie, het verkeer en het openbaar vervoer. Iets bescheidener werden het nieuwe programma draadloze inbraakdetectieapparatuur, toegangscomponenten en zelfs een rookmelder getoond. Opvallend was de ruimte die geboden werd aan partners van de fabrikant. Dat was ook nodig, want hoewel Dahua een gigantisch assortiment biedt, zijn voor complete oplossingen toch altijd samenwerkingen nodig met vooral softwarefabrikanten.

Uiteraard is er nog veel meer te zien op Security Essen. Daarover meer in volgende afleveringen. De beurs is nog te bezoeken tot en met vrijdag 23 september.

Deel dit artikel via: