Security Essen toonde toekomst beveiligingsbranche

Robothonden, kunstmatige intelligentie, gebouwbeheer in de cloud…. Het was allemaal te zien tijdens Europa’s grootste beveiligingsvakbeurs Security Essen. Duidelijk werd dat aan de totale digitalisering van de branche niet meer valt te ontkomen, maar dat de mens een essentiële schakel blijft.

Hoewel de beurs aanzienlijk kleiner was geworden ten opzichte van eerdere jaren en veel belangrijke marktpartijen verstek lieten gaan, hoefden de exposanten over de bezoekersaantallen niet te klagen. Alle dagen was het bijzonder druk op de beurs en hadden bedrijven een flinke standbezetting nodig om iedereen te woord te kunnen staan. Gedurende vier dagen presenteerden 383 exposanten uit 36 ​​landen hun innovaties aan de 17.000 bezoekers, waarvan een derde uit het buitenland kwam. De meeste buitenlandse bezoekers kwamen uit Nederland, gevolgd door België. Iedereen was blij om na vier jaar weer leveranciers en klanten in grote getalen persoonlijk te kunnen ontmoeten.

Kunstmatige intelligentie
Duitsland is belangrijk voor de beveiligingsindustrie. Uit onderzoek door Messe Essen blijkt de sector het afgelopen jaar met 7,5 procent gegroeid te zijn tot 24 miljard euro. Er wordt ook volop geïnnoveerd, zo was op de beurs te zien. Bij de meeste stands werd wel iets op het gebied van kunstmatige intelligentie getoond. Ook cloudoplossingen maken een flinke opmars door in het doorgaans behoudende Duitsland. Wat verder opviel was de integratietrend. Veel exposanten toonden de merken van andere fabrikanten waarmee zij samenwerken om tot complete oplossingen te komen. De trend die ooit door Scandinavische bedrijven als Axis en Milestone is ingezet, lijkt wereldwijd overgenomen te worden. De beurs bood ook ruimte aan onderzoekers en startups, die onder andere allerlei robots ontwikkelen. Helaas leken veel van die startups het wiel opnieuw te hebben uitgevonden, want bijvoorbeeld een track&trace-systeem is niet echt revolutionair meer.

Cybersecurity
De beurs deed ook weer een poging om aandacht te krijgen voor cybersecurity, maar dit belangrijke onderwerp lijkt moeilijk aan te slaan in de wereld van fysieke beveiliging. In het verleden werd een aparte hal vrijgemaakt voor cyberoplossingen, maar nu bleef het bij enkele lezingen. Er waren ook nauwelijks aanbieders van cybersecurity. Het onderwerp kwam wel uitgebreid aan de orde tijdens de de Digital Networking Security Conference en de BeNeLux Dag, die samen met de Duits-Nederlandse Kamer van Koophandel (DNHK) en de Dutch Cluster Security Delta (HSD) werd georganiseerd. En zo waren er meer activiteiten.

Jong talent
Het rekruteren van jong talent stond centraal tijdens de vijfde Trainings- en Bijscholingsdag, toen de Messe Essen en de Federale Vereniging van de Veiligheidsindustrie BDSW honderden stagiaires, studenten en bijgeschoolden uit de veiligheidsindustrie uitnodigden. NRW’s minister van Binnenlandse Zaken Herbert Reul gebruikte zijn bezoek aan de vakbeurs om het ‘NRW Economic Protection Situation Report 2021/2022’ te presenteren. In het brandpreventieforum gaven experts praktische informatie over brandpreventie en brandbestrijding. In het Security Experts Forum konden vakbezoekers een beeld krijgen van de productinnovaties van de exposerende bedrijven. Inkopers van de Verenigde Naties hadden de vakbeurs gekozen om te informeren over VN-aanbestedingen en om contacten te leggen met exposerende bedrijven.

De volgende editie van Security Essen is van 17 tot en met 20 september 2024.

Deel dit artikel via: